Κομισιόν προς Τζόνσον: Καμία επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit «τελεία»

Κάθε «παράθυρο» περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit έκλεισε οριστικά την Τετάρτη η Κομισιόν, απαντώντας στη ρητορική του Μπόρις Τζόνσον – μεγάλου φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας έναντι του ανθυποψηφίου του Τζέρεμι Χαντ.

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα μπορούσε να συζητηθεί εκ νέου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως υποστηρίζει ο κ. Τζόνσον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ήταν ξεκάθαρος.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω
, όπως επανειλημμένα έχει επαναληφθεί, ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία αποχώρησης ‘’τελεία’’ (full stop)»  δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η άποψη για τον κ. Τζόνσον στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε: «Θα απέφυγα από τη χρήση οποιουδήποτε είδους επίθετων για τον ορισμό οποιουδήποτε μελλοντικού πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και θα επαναλάβω όσα είπαμε πριν, τα οποία είναι ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε πρωθυπουργό με πνεύμα καλής συνεργασίας». 

Ο Μπόρις Τζόνσον αρχικά απέφευγε να εγγυηθεί ότι ως πρωθυπουργός θα υλοποιούσε το Brexit στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο σε μια σειρά συνεντεύξεων την Τρίτη δεσμεύθηκε ότι δε θα ζητήσει νέα παράταση στη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. Μιλώντας μάλιστα στο TalkRadio είπε ότι το Brexit στις 31 Οκτωβρίου είναι κάτι που «θα γίνει ή θα πεθάνουμε» και πως θα το υλοποιήσει «ό,τι κι αν συμβεί».



Πηγή: skai.gr