Ισπανία: Ο Σάντσεθ αρχίζει την αντίστροφη μέτρηση για κυβέρνηση ή εκλογές

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης παρά το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει καταφέρει να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό είναι ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθ, σύμφωνα με κομματικές διαρροές στην εφημερίδα «El Pais» και στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Σάντσεθ, το κόμμα του οποίου αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές του Απριλίου αλλά χωρίς αυτοδυναμία, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής την προσεχή Τρίτη ώστε να προγραμματίσουν την ψηφοφορία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Η κίνηση Σάντσεθ θα ενεργοποιήσει προθεσμία δύο μηνών εντός των οποίων οι Σοσιαλιστές θα κληθούν να συγκεντρώσουν την στήριξη τουλάχιστον 176 εδρών στην 350μελή Βουλή. Εάν ο κ. Σάντσεθ αποτύχει στο εγχείρημά του η ιβηρική χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές.

Οι Σοσιαλιστές διαθέτουν 123 βουλευτές και χρειάζονται την βοήθεια τουλάχιστον δύο μικρότερων κομμάτων ώστε να εξασφαλίσουν την δεδηλωμένη στην πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης, όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο οι κανόνες είναι πιο χαλαροί στην δεύτερη ψηφοφορία και ίσως αυτό θα είναι το κρυφό όπλο του πρωθυπουργού.

Φυσικότερος δυνητικός εταίρος για τους Σοσιαλιστές είναι οι αριστεροί Podemos, όμως οι παρατεταμένες διερευνητικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον κ. Σάντσεθ και τον ηγέτη τους Πάμπλο Ιγκέσιας έχουν αποδειχτεί ατελέσφορες έως τώρα.

Οι Podemos διεκδικούν είσοδο στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας υπουργεία που θα συνδέονται με την κοινωνική πολιτική, όμως οι Σοσιαλιστές είναι αντίθετοι.

Τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές.

Πηγή: skai.gr