Κλείσιμο

Ο Μάλερ θα καταθέσει δημόσια στο Κογκρέσο στις 17 Ιουλίου

Δημόσια κατάθεση ενώπιον δύο επιτροπών του Κογκρέσου θα δώσει στις 17 Ιουλίου ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος επόπτευσε την έρευνα για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Θα πρόκειται για την δεύτερη δημόσια τοποθέτηση του κ. Μάλερ για το πόρισμα της έρευνάς του, η οποία εξέτασε το ενδεχόμενο υπόγειας συνεργασίας ανάμεσα στην Μόσχα και την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, συν τυχόν παρακώλυση της Δικαιοσύνης από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Η έκθεση συμπέρανε πως η Μόσχα παρενέβη στις εκλογές όμως δεν διαπίστωσε εσκεμμένη συνωμοσία ανάμεσα σε Ρώσους και την καμπάνια Τραμπ. Η ομάδα Μάλερ εντόπισε δέκα περιστατικά όπου ο πρόεδρος ενδεχομένως επιχείρησε να εμποδίσει τις έρευνες, όμως δεν εισηγήθηκε την απαγγελία κατηγοριών λόγω της πάγιας πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης πως δεν γίνεται να συνταχθεί κατηγορητήριο σε βάρος εν ενεργεία προέδρου.

Ο κ. Μάλερ παραχώρησε σύντομη συνέντευξη Τύπου τον Μάιο, όπου συνόψισε τα συμπεράσματα της 448σέλιδης έκθεσής του, επαναλαμβάνοντας πως εάν ήταν βέβαιος για την αθωότητα Τραμπ όσον αφορά την παρακώλυση Δικαιοσύνης θα το είχε ξεκαθαρίσει. Διευκρίνισε πως η απαγγελία κατηγοριών «δεν ήταν επιλογή που μπορούσαμε να σκεφτούμε».

Ο ειδικός σύμβουλος είχε πει πως θα προτιμούσε να μην καταθέσει, όμως οι Δημοκρατικοί πρόεδροι των Επιτροπών Δικαστικών Υποθέσεων και Πληροφοριών της Βουλής έστειλαν κλήτευση ώστε να εξασφαλίσουν την συνεργασία του.

Ο κ. Μάλερ έχει διαμηνύσει πως δεν θα επεκταθεί πέραν του περιεχομένου της έκθεσής του, όμως οι Δημοκρατικοί πιστεύουν πως η προφορική δημόσια κατάθεση θα έχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα – και σε επικοινωνιακό επίπεδο – σε σχέση με το μακροσκελές κείμενο.

Έως τώρα δεν υπάρχει τοποθέτηση από τον Λευκό Οίκο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιούλιαμ Μπαρ έχει αναφέρει πως δεν έχει αντίρρηση για τυχόν κατάθεση Μάλερ.
Πηγή: skai.gr