Έγινε το πρώτο βήμα για αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών η κατάθεση του νομοσχεδίου «East Med Act», το οποίο αποσκοπεί στην αναθεώρηση της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο.

Το διακομματικό «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» δίνει έμφαση στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε ό,τι αφορά την σύσταση ενεργειακών κόμβων, την στρατιωτική συνεκπαίδευση και την παροχή οικονομικών πόρων για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητά επίσης την εκπόνηση έκθεσης για καταγραφή πιθανών τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με σημείο έναρξης τον Ιανουάριο του 2017.

Στο υφιστάμενο κείμενο δεν υπάρχει αμιγώς θετική αναφορά στην Τουρκία.

Το σχέδιο επισημοποιεί την απαγόρευση μεταφοράς μαχητικών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία εφόσον η Άγκυρα συνεχίζει να σχεδιάζει ή να επιδιώκει την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και επισημαίνει πως η αγορά του ρωσικού όπλου θα επέφερε «σοβαρή επίπτωση» στην διμερή αμυντική συνεργασία.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί στις Ολομέλειες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην συνέχεια πρέπει να κυρωθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Εάν ο κ. Τραμπ αρνηθεί να προσυπογράψει, ασκώντας βέτο, το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί εκ νέου και στα δύο σώματα του Κογκρέσου με υπερπλειοψηφία δύο τρίτων.

Η πορεία του νομοσχεδίου στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχει δρομολογηθεί με διακομματική στήριξη, καθώς οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς το έχουν ήδη καταθέσει.

Μενέντεζ: Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ

Χαιρετίζοντας με ενθουσιασμό την ισχυρή διακομματική στήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ υποστήριξε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι 'αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου έτσι ώστε αυτή η σημαντική νομοθεσία να εξεταστεί γρήγορα και να εγκριθεί από ολόκληρη την Γερουσία», τόνισε ο γερουσιαστής μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Ικανοποίηση Ελληνοεβραϊκών οργανώσεων

Χαιρετίζοντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ως ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, τόνισε ότι οι θετικές τάσεις που παρατηρούνται ήδη στην περιοχή, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο.

«Η ηγεσία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο αλλά και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα καταστήσει την περιοχή πιο σταθερή και ευημερούσα και θα προωθήσει τόσο τα αμερικανικά συμφέροντα όσο και τις αξίες», σημείωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Από την πλευρά της η διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του «American Jewish Committee» (AJC), Julie Rayman, είπε ότι «το ‘Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο’ θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια, θα διευρύνει την υφιστάμενη συνεργασία και θα διασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής».

Κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο άλμα προς τα εμπρός» για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο αντιπρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Τάσος Ζαμπάς, είπε ότι το νομοσχέδιο «θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας νέας αμερικανικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο και σταματά την αντιμετώπιση της Κύπρου απλώς ως πρόβλημα, αλλά την τοποθετεί ως λύση».

Πηγή: skai.gr