Τραμπ και πάλι εναντίον FED: «Τα έκανε μούσκεμα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε δριμύτατα, για άλλη μία φορά, την ομοσπονδιακή τράπεζα, επειδή δεν έχει μειώσει τα επιτόκια ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να αμυνθεί απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Με δύο αιχμηρά μηνύματά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Fed ότι "δεν ξέρει τι κάνει", ότι είναι "ξεροκέφαλη" και ότι "τα έκανε μούσκεμα".

Ο Τραμπ έγραψε ότι "μολονότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν ξέρει τι της γίνεται", επειδή αύξησε τα επιτόκια υπερβολικά γρήγορα "οδεύουμε στο να έχουμε έναν από τους καλύτερους Ιούνιους στην αμερικανική ιστορία".

"Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν η Fed τα είχε κάνει σωστά. Χιλιάδες μονάδες επάνω για τον (βιομηχανικό δείκτη) Dow Jones και αύξηση του ΑΕΠ στο 4 ή και 5%. Τώρα έχουν κολλήσει, σαν ξεροκέφαλο παιδί, ενώ χρειαζόμαστε μειώσεις επιτοκίων και χαλάρωση για να ανταπεξέλθουμε σε αυτά που κάνουν εναντίον μας οι άλλες χώρες. Τα έκανε μούσκεμα", πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιτεθεί κατ' επανάληψη στη Fed και τον πρόεδρό της, τον Τζερόμ Πάουελ, ισχυριζόμενος ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και έχει ζητήσει πολλές φορές να μειωθούν τα επιτόκια. Από το 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια εννέα φορές, προς μεγάλη απογοήτευση του προέδρου αλλά και ορισμένων οικονομολόγων που θεωρούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρουσιάζει ενδείξεις επιβράδυνσης και ότι το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως η Fed άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει την ιδέα μιας αλλαγής στη νομισματική πολιτική της και μιας μείωσης των επιτοκίων ίσως και τον Ιούλιο, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε τόσο χαμηλό επίπεδο και αν ενταθεί ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ