Ο Ερντογάν βάζει τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές μετά την ήττα

Τα επόμενα βήματα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ήττα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης περιμένουν η διεθνείς κοινότητα και οι αγορές.

Ο κ. Ερντογάν συνεχάρη τον νικητή Εκρέμ Ιμάμογλου, καταλαγιάζοντας τις ανησυχίες ότι το AKP θα αμφισβητήσει για δεύτερη φορά την ήττα του στην οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Δεν μπορεί πάντως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το AKP να υπονομεύσει την δημαρχία Ιμάμογλου. Το κόμμα ελέγχει σχεδόν τα δύο τρίτα των τοπικών Δήμων στην Πόλη. Ο κ. Ερντογάν είχε πει πως εάν το AKP χάσει την Κωνσταντινούπολη θα χάσει την χώρα, και δεν ξεχνά πως η μετεωρική άνοδός του στην πολιτική σκηνή άρχισε από την θέση του δημάρχου της Πόλης το 1994.

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν διέψευσε εμμέσως πλην σαφώς τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή για τερματισμό της συνεργασίας του AKP με το εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, γράφοντας στο Twitter πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της προς τους στόχους που έχει θέσει με ορίζοντα το 2023, με ενότητα και αλληλεγγύη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε πως η εκλογική διαδικασία πρέπει τώρα να κλείσει και η χώρα να επιστρέψει στην «πραγματική ατζέντα» της.

Οι δηλώσεις Ερντογάν αποτελούν χαρμόσυνο μήνυμα για τις αγορές, οι οποίες έχουν κουραστεί από τον ατέρμονο εκλογικό κύκλο της τελευταίας δεκαετίας, που είδε τον κ. Ερντογάν να κηρύσσει 11 εκλογικές αναμετρήσεις ή δημοψηφίσματα από το 2009.

Ελπίδα των επενδυτών είναι πως ο κ. Ερντογάν θα εστιάσει την ενέργειά του στην επιδιόρθωση της οικονομίας, η οποία διολίσθησε σε τρία τρίμηνα ύφεσης το 2018 και ταλανίζεται από υψηλό πληθωρισμό, αυξανόμενη ανεργία και μεγάλα εταιρικά χρέη σε ξένα νομίσματα.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο το κύριο ερώτημα είναι εάν η ήττα στην Κωνσταντινούπολη θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Ερντογάν τόνισε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για τα εθνικά συμφέροντα στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, παραθέτοντας συγκεκριμένα την σύνοδο του G20 στα τέλη του μήνα, την επίσκεψή του στην Κίνα και την σύνοδο της νοτίου Ευρώπης και των Βαλκανίων. Δεν αναφέρθηκε στην Αθήνα και την Λευκωσία.

Η παραδοσιακή εκτίμηση της ελληνικής διπλωματίας είναι πως η Άγκυρα εξάγει ατμόσφαιρα κρίσης όταν η κυβέρνησή της βρίσκεται υπό πίεση στο εσωτερικό, αν και το πέρας των αλλεπάλληλων εκλογών μπορεί να συμβάλει σε μείωση της έντασης.

Πηγή: skai.gr