Απόπειρα πραξικοπήματος στην Αιθιοπία, δολοφονήθηκε ο αρχηγός του στρατού

Απόπειρα περιφερειακού πραξικοπήματος φαίνεται πως έλαβε χώρα στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, οδηγώντας στην δολοφονία του αρχηγού των ένοπλων δυνάμεων και ενός τοπικού κυβερνήτη, όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Άμπιι υποστήριξε πως υπήρξε προσπάθεια κατάλυσης της κεντρικής εξουσίας στην πολιτεία Αμχάρα, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα. Ο κ. Άμπιι εμφανίστηκε φορώντας στρατιωτικό χιτώνιο.

Ομάδα στρατιωτών, υπό την ηγεσία αξιωματικού, φέρεται να εισέβαλαν σε σύσκεψη τοπικών παραγόντων και να δολοφόνησαν τον περιφερειακό κυβερνήτη και έναν βοηθό του.

Λίγη ώρα αργότερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου δολοφονήθηκε από σωματοφύλακά του στην πρωτεύουσα, δήλωσε αργότερα κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η δολοφονία του στρατηγού και η επίθεση στην διοίκηση της Αμχάρα συνδέονται, είπε.

Ο εκπρόσωπος προσέθεσε πως οι περισσότεροι πραξικοπηματίες στην Αμχάρα έχουν συλληφθεί ή καταδιώκονται.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε νωρίτερα πως έχει λάβει γνώση αναφορών για πυροβολισμούς στην Αντίς Αμπέμπα. Κάλεσε το προσωπικό να βρει καταφύγιο εκεί όπου βρίσκεται, να αποφεύγει μεγάλες συναθροίσεις και να είναι σε εγρήγορση.

Η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Associated Press.

Πηγή: skai.gr