Η Ρωσία αναστέλλει τις πτήσεις προς την Γεωργία μετά τις ταραχές

Την προσωρινή διακοπή όλων των πτήσεων ρωσικών αερογραμμών προς την Γεωργία διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην χώρα του Καυκάσου.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Ιουλίου, ενώ παράλληλα θα δοθεί οδηγία στα ταξιδιωτικά πρακτορεία να μην πωλούν πακέτα για την Γεωργία. Η εταιρεία Aeroflot έχει ήδη ανακοινώσει πως θα συμμορφωθεί με το διάταγμα.

Τα επεισόδια στην Γεωργία άρχισαν πριν δύο ημέρες, με αφορμή την παρουσία ρώσων βουλευτών στο κοινοβούλιο για τις ανάγκες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας – σώμα που ιδρύθηκε με ελληνική πρωτοβουλία το 1993.


Ο βουλευτής φαίνεται πως εξόργισε τους διαδηλωτές όταν αποφάσισε να εκφωνήσει ομιλία στα ρωσικά από το έδρανο του προέδρου.

Ακολούθησαν συμπλοκές στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, που κατέληξαν στον τραυματισμό περισσότερων από 200 ανθρώπων. Το πλήθος πολιόρκησε το κοινοβούλιο και ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι αποκάλεσε την Ρωσία «εχθρό και κατοχική» δύναμη, καταγγέλλοντας μάλιστα πως η Μόσχα επιχειρεί να καλλιεργήσει ένταση στο εσωτερικό της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Το Κρεμλίνο έχει καταδικάσει τις ταραχές ως «ρωσοφοβική προβοκάτσια», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση της Γεωργίας πως εμποδίζει την βελτίωση των διμερών σχέσεων, που παραμένουν κακές 11 χρόνια μετά τον πόλεμο του 2008.

Πηγή: skai.gr