Συνεδρίαση του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράν ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την προσεχή Δευτέρα με αντικείμενο το Ιράν ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η αμερικανική αποστολή προτίθεται να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις νεότερες εξελίξεις και για τα ευρήματα όσον αφορά τις πρόσφατες επιθέσεις σε πετρελαιαγωγά πλοία στον Κόλπο του Ομάν. Δεν είναι σαφές εάν θα ζητήσει την επιβολή διεθνών κυρώσεων.

Πριν δύο ημέρες οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέρριψαν μη επανδρωμένο ανιχνευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, κλιμακώνοντας την κρίση στις διμερείς σχέσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε αεροπορικές επιδρομές ως αντίποινα όμως, όπως δήλωσε, τις ανέστειλε 10 λεπτά. Απέδωσε την απόφασή του στον αριθμό των ανθρώπων που θα έχασαν την ζωή τους και ξεκαθάρισε πως δεν βιάζεται να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πως το drone καταρρίφθηκε απρόκλητα σε διεθνές εναέριο χώρο. Η Τεχεράνη αντιτείνει πως το αεροσκάφος, που κοστίζει 130 εκατομμύρια δολάρια, είχε παραβιάσει τους ιρανικούς αιθέρες.

Η αμερικανική πλευρά καταγγέλλει
επίσης πως το Ιράν είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις και την δολιοφθορά σε έξι πλοία που έχουν υποστεί ζημιές στον Κόλπο του Ομάν τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ενώ έπλεαν κοντά στα νευραλγικής σημασίας στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνούν οι εξαγωγές πετρελαιοειδών της Μέσης Ανατολής.

Η Τεχεράνη αρνείται κάθε κατηγορία.
Πηγή: skai.gr