Ο Τραμπ «ενημέρωσε το Ιράν» για την επικείμενη επίθεση που τελικά ακύρωσε

Προειδοποίηση στο Ιράν πως επίκειται αμερικανική επίθεση έστειλε κατά την διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του Ομάν, σύμφωνα με ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Η διαρροή έγινε λίγη ώρα μετά το δημοσίευμα των «New York Times» σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τραμπ είχε εγκρίνει πλήγματα κατά του Ιράν ως αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού drone, όμως ανέστειλε την επίθεση την τελευταία στιγμή.

«Στο μήνυμά του ο Τραμπ είπε πως ήταν αντίθετος σε πόλεμο με το Ιράν και ήθελε να συνομιλήσει με την Τεχεράνη για διάφορα ζητήματα […] Έδωσε μικρό χρονικό περιθώριο για να λάβει την απάντησή μας αλλά η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν πως επαφίεται στον Ανώτατο Ηγέτη [αγιατολάχ Αλί] Χαμενεΐ να αποφασίσει επί του ζητήματος», είπε μία από της πηγές.

Δεύτερος αξιωματούχος είπε πως η Τεχεράνη κατέστησε σαφές στον διαμεσολαβητή από το Ομάν πως τυχόν αμερικανική επίθεση θα επιφέρει περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του καταρρίφθηκε είχε παραβιάσει τον ιρανικό εναέριο χώρο. Η Ουάσιγκτον αντιτείνει ότι το Global Hawk, αξίας περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων, χτυπήθηκε απρόκλητα σε διεθνή εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT οι αμερικανικές επιδρομές θα είχαν ως στόχους ιρανικά ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων. Οι αεροναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον Κόλπο ήταν έτοιμες, με αεροσκάφη να έχουν απογειωθεί, όμως η εντολή Τραμπ για ακύρωση της επίθεσης ήλθε προτού εκτοξευτούν βλήματα.

Ο κ. Τραμπ αρχικά είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να τιμωρήσει το Ιράν για την κατάρριψη του drone, γράφοντας στο Twitter πως η Τεχεράν υπέπεσε σε «πολύ μεγάλο λάθος».

Στην συνέχεια ωστόσο φάνηκε να μετριάζει την στάση του, πιθανολογώντας πως η κατάρριψη δεν διατάχθηκε από την ιρανική ηγεσία αλλά ήταν απόφαση ενός «ανεξέλεγκτου ή τρελού» στρατηγού.
Πηγή: skai.gr