Γιούνκερ: Σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που μετά το πέρας της συνεδρίασης, «δεν υπήρξε πλειοψηφία για κανέναν υποψήφιο», ανακοινώνοντας ότι συγκαλεί νέα Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Κυριακή, 30 Ιουνίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαριτολογώντας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αποδεικνύεται δύσκολο το εγχείρημα της αντικατάστασής του, ενώ ερωτηθείς εάν θα έχει αλλάξει κάτι την ερχόμενη βδομάδα απάντησε «όχι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει».

Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν τη σημασία της σημερινής καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ από τους ηγέτες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς την Επιτροπή να προτείνει κατάλληλα μέτρα.

«Είχαμε μια σημαντική συνεδρίαση, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο», τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Επισήμανε ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή σε συνέχεια της πρόσκλησης των ηγετών δεν θα είναι ασήμαντα.

 

Πηγή: skai.gr