Κλείσιμο

Ο Ερντογάν αψηφά τις ΗΠΑ: Δεν βλέπω κυρώσεις, κλεισμένη συμφωνία οι S-400

Πεπεισμένος πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της επικείμενης απόκτησης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 εμφανίστηκε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως η συμφωνία με την Μόσχα «έχει κλείσει».

Ο κ. Ερντογάν αψήφησε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας πως η Άγκυρα είναι πολύτιμος και ιστορικός εταίρος των ΗΠΑ. Εκτίμησε δε πως θα καταφέρει να πείσει τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για την ορθότητα των θέσεών του.

«Δεν διαβλέπω οιαδήποτε πιθανότητα επιβολής κυρώσεων», δήλωσε ο κ. Ερντογάν κατά την διάρκεια ενημέρωσης ξένων ανταποκριτών. «Στο τέλος της ημέρας η Τουρκία δεν είναι οποιαδήποτε χώρα, έχουμε στρατηγική εταιρική σχέση που πηγαίνει πίσω δεκάδες χρόνια». Κατέστησε πάντως σαφές πως εάν υπάρξουν κυρώσεις η κυβέρνησή του θα προβεί σε ανάλογα αντίποινα.

Ο κ. Ερντογάν επαναβεβαίωσε πως η Άγκυρα θα αρχίσει να παραλαμβάνει τους S-400 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, επισημαίνοντας μάλιστα πως ήδη περίπου 100 τούρκοι ένστολοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στην χρήση του ρωσικού όπλου, παρά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει η Ουάσιγκτον.

Το Πεντάγωνο έχει ήδη δρομολογήσει την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα απόκτησης και συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, κίνηση που θα στερήσει δισεκατομμύρια δολάρια και πολύτιμη τεχνογνωσία από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η παράδοση των F-35 που έχει αγοράσει ή σχεδιάζει να αγοράσει η Άγκυρα έχει ανασταλεί, όπως και η εκπαίδευση τούρκων πιλότων.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν είχε προειδοποιήσει τον ομόλογό του Ακάρ ότι το Κογκρέσο είναι διακομματικά υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, που θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλο εύρος οικονομικών συνεπειών.

Ο κ. Ερντογάν ωστόσο στοιχηματίζει στην διαπροσωπική του σχέση με τον κ. Τραμπ, επιμένοντας στις πρόσφατες εκτιμήσεις του πως θα καταφέρει να κερδίσει την στήριξη του αμερικανού προέδρου όταν θα συναντηθούν στην σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία, στα τέλη του μήνα.

«Φυσικά θα πούμε: ‘Θεωρείτε αποδεκτές τέτοιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας;’ Πιστεύω πως θα πει ότι δεν τις θεωρεί [αποδεκτές]. Θα του ζητήσει να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο. Είναι τόσο απλό, καθότι είμαστε φίλοι, είμαστε στρατηγικοί εταίροι».
Πηγή: skai.gr