Κλείσιμο

Χριστοδουλίδης στον ΣΚΑΪ: Ενδεχόμενο νέων αποφάσεων για την Άγκυρα από ΕΕ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων κατά της Άγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (αρχίζει την Πέμπτη) για τις προκλητικές της ενέργειες άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.  «Το θέμα είναι γραμμένο είναι στην ημερησία διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου θα συζητηθεί και εκεί και είναι πιθανόν να υπάρχουν επιπλέον αποφάσεις» σημείωσε.

Όσον αφορά την άμεση υποβολή προτάσεων για κυρώσεις κατά της Τουρκία στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για στοχευμένα περιοριστικά μέτρα. 

«Είναι πολύ σημαντικό ότι λήφθηκε πολιτική απόφαση για να εισηγηθούν, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, συγκεκριμένες προτάσεις ως μέτρο αντίδρασης. Οι εταίροι μας συμφωνήσαν στην ανάγκη που τέθηκε επιτακτικά από Κύπρο και Ελλάδα να μεταφερθούμε από τις λεκτικές δηλώσεις υποστήριξης σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύπριος υπουργός.

Για την κυπριακή απειλή για βέτο ο Νίκος Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι «τα συμπεράσματα για τη διεύρυνση της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετηθούν  στο σύνολο τους... Xθες σημειώσαμε ότι το προσχέδιο δεν μας ικανοποιούσε, και τονίστηκε ότι πρέπει να μας ικανοποιεί συνολικά». 

Για τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για άσκηση με πυρά στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο και στο Καστελόριζο την Πέμπτη, τόνισε ότι  αποδεικνύει τον αποσταθεροποιητικό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και προβληματίζει την ΕΕ. 

Όσον αφορά την ανακοίνωση του Ψευδοκράτους για το ενδεχόμενο προσάρτησης της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι η Λευκωσία δεν την υποτιμά, και έχουν δρομολογηθεί αντιδράσεις. «Η ενέργεια εντάσσεται  σε ένα εσωτερικό παιχνίδι επικράτησης στις κατεχόμενες περιοχές» εκτίμησε.

Πηγή: skai.gr