Η Άγκυρα παρουσίασε μακέτα του τουρκικού μαχητικού: Το... καλύτερο της ΕΕ!

Τη… μακέτα του «πρώτου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους» με την ονομασία TF-X παρουσίασε για πρώτη φορά την Τρίτη η TUSAS (Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία) στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού. 

«Θα είναι το καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος στην Ευρώπη» εκτίμησε μάλιστα ο γενικός διευθυντής της TUSAS Τεμέλ Κοτίλ στο πρακτορείο Anadolu!

Με το TF-X, η Τουρκία στοχεύει μεσοπρόθεσμα να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.



Ο Κοτίλ πρόσθεσε ότι το TF-X θα φέρει χαρακτηριστικά παρόμοια με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που παράγονται από την αμερικανική Lockheed Martin και αποτελούν το επίκεντρο σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Η Άγκυρα κινδυνεύει να αποκοπεί από τo κοινό αμερικανοτουρκικό πρόγραμμα για την κατασκευή και την προμήθεια των υπερσύγχρονων F-35 εξαιτίας της επιμονής του Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της  TUSAS η παρθενική πτήση του TF-X προγραμματίζεται για το 2025.

Εκτός από την επίδειξη του τουρκικού μαχητικού στο Παρίσι και το μαχητικό ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων TK129 ATAK,  το ελικόπτερο Gokbey, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Anka και το Hurjet, ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος.


Πηγή: skai.gr