Στα άκρα η Τουρκία, επιβεβαιώνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Την έναρξη τουρκικών υποθαλάσσιων γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου επιβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, την στιγμή που η Αθήνα και η Λευκωσία επιδιώκουν ακόμα και την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ο κ. Ντονμέζ σημείωσε πως το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεπεράσει το βάθος των 3.000 μέτρων δυτικά των ακτών της Πάφου και επιδιώκει να φτάσει στα 5.000 έως 5.500 μέτρα. «Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας», εκτίμησε.

Διευκρίνισε πάντως πως δεν είναι γνωστό εάν θα βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε μία ένδειξη πως οι έρευνες της Τουρκίας γίνονται βιαστικά, δίχως να έχουν προηγηθεί εντατικές μελέτες για τον πλούτο του υπεδάφους.

Ο κ. Ντονμέζ ανέφερε ακόμα ότι την Πέμπτη θα πλεύσει προς την Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή όπου έχει δώσει εξουσιοδότησης το ψευδοκράτος.

Ο υπουργός σημείωσε πως το «Πορθητής» έχει ήδη κάνει μία γεώτρηση, ανοιχτά της Αττάλειας, και προχωρά σε δεύτερη, στο τεμάχιο «Φινίκε-1».

Κατήγγειλε πως κάποιοι προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την «ενεργειακή εξίσωση» στην ανατολική Μεσόγειο. Συμπλήρωσε πως άπαντες γνωρίζουν ότι «δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση» που θα αγνοεί τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Οι δηλώσεις του κ. Ντονμέζ έρχονται την στιγμή που Ελλάδα και Κύπρος έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει ακόμα και κυρώσεις στην Τουρκία για τις προσκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταδικάσει ως προκλητικές τις ενέργειες της Άγκυρας, καλώντας την να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει πως το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα.

Πηγή: skai.gr