Το «χαστούκι» της ΕΕ προς την Τουρκία για τη δράση της στη Μεσόγειο

«Σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να εκφράσουν οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα οι 28 θα δεσμευθούν στο κείμενο να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Στο αυριανό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που θα προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, που αποτελεί επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιων υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση», τόνισε ο κ. Προδρόμου που χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «θαλάσσια εισβολή».

Πηγή: skai.gr