Διαδοχή Μέι: Στήριξη στον Μπόρις Τζόνσον από τον αποσυρθέντα Ματ Χάνκοκ

Την υποστήριξη του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ στη μάχη διαδοχής της Τερέζα Μέι εξασφάλισε ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Χάνκοκ είχε αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας παρά το ότι είχε καταφέρει να προκριθεί από την πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών.

Η στήριξή του στον κ. Τζόνσον δίνεται παρά τη διαφωνία των δύο πολιτικών για τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα υλοποίησης της επιλογής του 'no deal' στο Brexit και την απουσία του τέως υπουργού Εξωτερικών από το χθεσινό πρώτο τηλεοπτικό debate των υποψηφίων πρωθυπουργών.

Ο κ. Χάνκοκ δικαιολόγησε την απόφασή του με άρθρο στους Times γράφοντας ότι διακρίνει στον Μπόρις Τζόνσον τα χαρακτηριστικά που μπορούν να ενώσουν το Συντηρητικό Κόμμα και να οδηγήσουν στην υλοποίηση του Brexit με μία «ανοιχτή, φιλόδοξη και κοιτώντας προς τα εμπρός ατζέντα».

Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι και οι 20 βουλευτές που στήριξαν τον κ. Χάνκοκ στην πρώτη ψηφοφορία θα τον ακολουθήσουν στη στήριξη του Μπόρις Τζόνσον.

Η επόμενη ψηφοφορία μεταξύ των 313 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος διεξάγεται αύριο Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, δύο δημοσκοπήσεις το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνουν τη λαϊκή απήχηση που έχει ο κ. Τζόνσον.

Σύμφωνα με αυτές, ο τέως υπουργός Εξωτερικών είναι τρεις φορές πιο δημοφιλής από τον επόμενο υποψήφιο, τον νυν υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρων.

Στο γενικό κοινό το 24% απαντά ότι θα ψήφιζε Συντηρητικούς με ηγέτη τον κ. Τζόνσον, έναντι ποσοστού 8% αν ηγέτης του κόμματος ήταν κάποιος από τους Τζέρεμι Χαντ, Σάτζιντ Τζάβιντ ή Ρόρι Στιούαρτ.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο