Κλείσιμο

Τζόνσον: Δε θέλω, αλλά δε φοβάμαι το no deal στο Brexit...

Τη θέση ότι δε θα ήθελε ως πρωθυπουργός να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση, διατύπωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο Μπόρις Τζόνσον.

Όπως είπε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, στοχεύει σε ένα «ελεγχόμενο, συντεταγμένο και ομαλό Brexit».

Ο επικρατέστερος διάδοχος της Τερέζα Μέι πρόσθεσε όμως ότι δε συμμερίζεται την καταστροφολογία και την απαισιοδοξία για ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για ένα πιθανό ‘no deal’.

Επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην έξοδο από την ΕΕ πέρα από την 31η Οκτωβρίου, λέγοντας ότι θα ήταν «απολύτως περίεργο» η Βρετανία «να υψώσει από τώρα λευκή σημαία» και να πει ότι ζητά νέα παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50.

Σημείωσε ότι το θεμελιώδες ελάττωμα της συμφωνίας του Brexit μεταξύ της Τερέζα Μέι και των Ευρωπαίων ηγετών είναι το λεγόμενο backstop για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Είπε ότι υπάρχει «προφανής» λύση σε αυτό, παραπέμποντας στη λεγόμενη «τροπολογία Μπρέιντι», την πρόταση που υπερψήφισαν οι Βρετανοί βουλευτές για αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων αποφυγής των σκληρών συνόρων.

Σημείωσε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους μετά από το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που έρχεται πάντως σε πλήρη αντίθεση με τους όρους που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

Εξάλλου, ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο τηλεοπτικό debate του BBC το βράδυ της προσεχούς Τρίτης με όσους υποψήφιους διαδόχους της Τερέζα Μέι θα έχουν μείνει στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος και της χώρας.

Είχε δεχθεί πολύ έντονη κριτική για το γεγονός ότι ήταν ο μόνος υποψήφιος που δεν είχε δεσμευθεί για τη συμμετοχή του σε κανένα από τα διάφορα debates που διοργανώνουν τα μεγάλα βρετανικά κανάλια.

Ερωτηθείς δε για τις γκάφες που του καταλογίζονται όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Τζόνσον παρέπεμψε στην επιτυχία του να πείσει τους εταίρους της Βρετανίας να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες μετά από την επίθεση με την τοξική ουσία Νόβιτσοκ κατά των Σκριπάλ στο Σόλσμπερι.

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι έχει κάνει μία φορά ως έφηβος «ατελή» χρήση κοκαΐνης, τονίζοντας ότι έκτοτε δεν έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο