Η Άγκυρα κατασκευάζει μαχητικό 5ης γενιάς - Ντεμπούτο στο Παρίσι (σχεδόν…)

Ντεμπούτο στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού θα κάνει η… μακέτα του περίφημου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης Γενιάς (TF-X) σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας TUSAS.

Με oρατό τον κίνδυνο η Τουρκία να μην προμηθευτεί τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα επιθυμεί να καταδείξει διεθνώς ότι θέλει και μπορεί να κατασκευάσει το δικό της υπερσύγχρονο μαχητικό. Το πρόγραμμα του T-FX είναι το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα της γείτονος, με τους Τούρκους να θριαμβολογούν για την παρουσίαση της μακέτας του τουρκικού μαχητικού...

«Η Τουρκία θα παρουσιάσει την υποδομή της, τις τεχνολογίες και τις ικανότητές της να παράγει αεριωθούμενα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, τα οποία θεωρούνται ανεκτίμητα για υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα» αναφέρει χαρακτηριστικά η TUSAS. H 17η Διεθνής Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο Le Bourget μεταξύ 17 Ιουνίου και 23 Ιουνίου.

To τουρκικό μαχητικό σε προσομοίωση με γραφικά:




«Μετακινήσαμε το σημαντικότερο έργο της Τουρκίας, το οποίο διεξάγουμε με υπερηφάνεια, σε ένα ‘’υψηλότερο σημείο’’. Θα κάνουμε αυτό που κάνουν λίγες χώρες παγκοσμίως. Για πρώτη φορά θα εκθέσουμε το τουρκικό μαχητικό στο Παρίσι για να δείξουμε τις ικανότητές μας. Έτσι, η Τουρκία θα δείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά από άλλες χώρες από πλευράς τεχνολογικής υποδομής» ισχυρίστηκε ο Τεμέλ Κοτίλ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας.

«Για πρώτη φορά θα εκθέσουμε το τουρκικό μαχητικό στο Παρίσι για να δείξουμε τις ικανότητές μας. Έτσι, η Τουρκία θα δείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά από άλλες χώρες από την άποψη της τεχνολογικής υποδομής» δήλωσε μάλιστα ο Κοτίλ. Σημειώνεται ότι περί το 55% των μετοχών της εταιρείας ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. 

Το TF-X είναι ένα 5ης γενιάς τεχνολογίας stealth (με χαμηλό ίχνος εντοπισμού από τα ραντάρ) μαχητικό δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος το οποίο θα μπορεί να φτάσει σε υπερηχητική ταχύτητα χωρίς μετάκαυση, ωστόσο στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει σωρεία τεχνολογικών προκλήσεων για την ολοκλήρωσή του. 

Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας