Κλείσιμο

Δύο χρόνια από την πυρκαγιά στο Grenfell Tower με τους 72 νεκρούς

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στην 24ώροφη πολυκατοικία Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο, που προκάλεσε το θάνατο 72 ανθρώπων.

Η έρευνα για τη φωτιά είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γρήγορη εξάπλωσή της οφειλόταν στην ακατάλληλη εξωτερική μονωτική επένδυση.

Η κυβέρνηση είχε εντοπίσει εκατοντάδες αλλά κτίρια ανά το Ηνωμένο Βασίλειο με παρόμοια μονωτική κάλυψη. Δύο χρόνια αργότερα το ακατάλληλο υλικό έχει αφαιρεθεί από 105 κτίρια. Παραμένει ωστόσο σε άλλα 328 και σε 221 εξ αυτών οι εργασίες αντικατάστασης του συγκεκριμένου υλικού δεν έχουν καν αρχίσει.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν προγραμματιστεί επιμνημόσυνες δεήσεις, με την κύρια στο ναό που βρίσκεται πλησιέστερα στο Grenfell Tower. Παρόντες θα είναι ο υπουργός Κοινοτήτων Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ και ο υφυπουργός Πυρασφάλειας Νικ Χερντ.

Θα γίνει επίσης κατάθεση στεφάνων από συγγενείς στην περιοχή της τραγωδίας στη μνήμη των θυμάτων υπό τον ήχο 72 καμπανών, ενώ θα ακολουθήσει μία σιωπηρή πορεία που διοργανώνει ο σύλλογος των επιζώντων Grenfell United.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας οργανώσεις που πιέζουν για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων πυρασφάλειας στη χώρα προέβαλαν πάνω σε ψηλές πολυκατοικίες στο Σάλφορντ, στο Νιούκαστλ και στο Λονδίνο μηνύματα που τόνιζαν ότι δύο χρόνια μετά από την τραγωδία τα συγκεκριμένα κτίρια εξακολουθούν να έχουν την ίδια επικίνδυνη εξωτερική επένδυση με το Grenfell
Tower.

Επίσης, η Ντάουνινγκ Στριτ φωτίστηκε τη νύχτα με πράσινο φως, το χρώμα που έχουν επιλέξει οι επιζήσαντες ένοικοι για να μνημονεύουν τα θύματα.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο