Βρετανία: Επικυρώθηκε το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ επικύρωσε το αμερικανικό αίτημα για την έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Παρασκευή.

Ο 47χρονος Ασάνζ κατηγορείται ότι συνωμότησε για να χακάρει υπολογιστές κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας.

Αυτή τη στιγμή κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων επειδή παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του το 2012, όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται σε μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η αστυνομία τελικά κατάφερε να τον συλλάβει και τώρα δικαίως βρίσκεται στη φυλακή επειδή παραβίασε τους νόμους στη Βρετανία», δήλωσε ο Τζαβίντ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

«Χθες υπέγραψε το αίτημα έκδοσής του και το επικύρωσα και αύριο θα πάει στο δικαστήριο. Τελικά είναι απόφαση του δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Η επικύρωση από τον Βρετανό υπουργό σημαίνει απλώς ότι το αίτημα έκδοσης είναι έγκυρο. Πλέον δικαστής θα αποφασίσει αν ο Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη του ζητήματα όπως αν εκεί κινδυνεύουν να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012 δηλώνοντας ότι φοβάται ότι τελικά θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. Αμερικανοί εισαγγελείς του έχουν απαγγείλει κατηγορίες για συνωμοσία, ενώ όταν υπέβαλαν επίσημο αίτημα για την έκδοσή του προς τις βρετανικές αρχές πρόσθεσαν 17 νέες κατηγορίες.

Σουηδοί εισαγγελείς έχουν επίσης ανακοινώσει ότι επιθυμούν την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία στο πλαίσιο της έρευνας για βιασμό, αν και ακόμη δεν έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα.

Ο Ασάνζ ήταν πολύ άρρωστος για να παραστεί σε αυτή την ακροαματική διαδικασία και αναμένεται να εμφανιστεί αύριο μέσω βιντεοσύνδεσης στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ όπου αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για την εξέταση του αμερικανικού αιτήματος για την έκδοσή του.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ