Εγκατέλειψε την Γουατεμάλα ο εισαγγελέας του εκλογοδικείου λόγω απειλών

Ο εισαγγελέας του εκλογοδικείου της Γουατεμάλας Οσκάρ Σαάδ εγκατέλειψε τη χώρα εξαιτίας «συγκεκριμένων» απειλών που δέχθηκε, γνωστοποίησε χθες Τετάρτη η γενική εισαγγελέας Κονσουέλο Πόρας, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Σαάδ ζήτησε την άδεια να απουσιάσει από τη Γουατεμάλα για τρεις μήνες, «ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά (του) και αυτή της οικογένειάς (του) εξαιτίας συγκεκριμένων απειλών» που διατυπώθηκαν εναντίον του, σύμφωνα με επιστολή του που ανέγνωσε η Πόρας ενώπιον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η γενική εισαγγελέας.

Η Πόρας δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις απειλές εναντίον του ανώτερου δικαστικού, ο οποίος εντέλλεται να διενεργεί έρευνες και να ασκεί διώξεις για εκλογικά αδικήματα.

Οκτώ εκατομμύρια και πλέον πολίτες της Γουατεμάλας που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για να αναδείξουν τον νέο αρχηγό του Κράτους, που θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Τζίμι Μοράλες, καθώς επίσης και 160 βουλευτές, 20 εκπροσώπους στο κεντροαμερικανικό κοινοβούλιο και 340 δημάρχους.

Έρευνα για τις απειλές σε βάρος του εισαγγελέα διενεργεί η δικαστική αστυνομία, είπε η γενική εισαγγελέας. Άλλος δικαστικός ανέλαβε να αναπληρώσει τον Σαάδ.

Ο εισαγγελέας του εκλογικού δικαστηρίου είναι αρμόδιος μεταξύ άλλων να επαληθεύει τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών και ιδίως να εξασφαλίζει ότι δεν αναμιγνύονται στην πολιτική συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι επίσης αρμόδιος για τον έλεγχο της χρήσης δημοσίων κεφαλαίων για προεκλογικούς σκοπούς. Ακόμη, ερευνά καταγγελίες για παρατυπίες ή νοθεία στην ψηφοφορία.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη Σάντρα Τόρες, πολιτικό που ανήκει σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, και τον ηγέτη της δεξιάς Αλεχάντρο Γιαματέι, να είναι τα φαβορί της αναμέτρησης. Αν κανείς υποψήφιος ή υποψήφια δεν λάβει πάνω από το 50% των ψήφων θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 11η Αυγούστου ανάμεσα στους δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους.