Δεκάδες νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ στο Καμερούν

Το Καμερούν υπέστη το βράδυ της Κυριακής στη Νταράκ (βόρεια) μια από τις πολύνεκρες επιθέσεις που έχει διαπράξει στο έδαφος της χώρας η Μπόκο Χαράμ μέσα στους τελευταίους μήνες: σε έφοδο των τζιχαντιστών της νιγηριανής οργάνωσης έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.

Τουλάχιστον 21 στρατιωτικοί και 16 άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή, όπου δρουν συστηματικά οι τζιχαντιστές, κατ' αυτές τις πηγές.

Από τη δική του πλευρά, το υπουργείο Άμυνας του Καμερούν δημοσιοποίησε έναν απολογισμό που κάνει λόγο για 24 νεκρούς —16 στρατιωτικούς και 8 πολίτες— το βράδυ χθες Τετάρτη.

«Πάνω από 300 μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, βαριά οπλισμένοι», επιτέθηκαν στην κοινότητα Νταράκ, στο ονώμυμο νησί κοντά στη λίμνη Τσαντ, στην περιφέρεια του Απώτατου Βορρά, σύμφωνα με το υπουργείο.

Την έφοδο ακολούθησαν σφοδρές μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τον στρατό. 84 μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν και άλλοι 8 αιχμαλωτίστηκαν, κατά το υπουργείο.

Πριν «εξουδετερωθούν», οι τζιχαντιστές ύψωσαν στη Νταράκ τη μαύρη σημαία τους, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας με τις οποίες ήλθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Καταμετρήσαμε ως σήμερα [σ.σ. χθες Τετάρτη] 21 στρατιωτικούς και 16 άμαχους νεκρούς», είπε αξιωματούχος. «Τα νέα πτώματα ανασύρθηκαν από το νερό» στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, κατά τον ίδιο. Οι περισσότεροι από τους άνδρες του στρατού που σκοτώθηκαν ανήκαν στις τάξεις του ναυτικού και έχουν αναπτυχθεί σε αυτή την περιοχή στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού αγώνα, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την επίθεση με πλεούμενα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες ρουκετών, στοχοθετώντας εγκαταστάσεις των καμερουνέζικων ένοπλων δυνάμεων και μια θέση της Μεικτής Πολυεθνικής Δύναμης (ΜΠΔ), που έχουν συγκροτήσει κράτη της περιοχής στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η Μπόκο Χαράμ.

Ακολούθησαν σφοδρές μάχες. Με την υποστήριξη ενισχύσεων από άλλες κοινότητες, οι στρατιωτικοί της ΜΠΔ μπόρεσαν να απωθήσουν τους επιτιθέμενους. Περίπου σαράντα από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με μία πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας.

Ενώ οι αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν τι συνέβη, διατυπώνεται η θεωρία της «στοχευμένης επίθεσης» εναντίον των ανδρών του καμερουνέζικου Πολεμικού Ναυτικού στη Νταράκ, κάποια στελέχη του οποίου έχουν κατηγορηθεί πως επιδίδονται «σε εκβιάσεις» ψαράδων και τζιχαντιστών.

Μολονότι εξασθενημένη, η Μπόκο Χαράμ παραμένει πολύ ενεργή στην περιοχή του Απώτατου Βορρά του Καμερούν, που γειτονεύει με τη Νιγηρία. Εξάλλου, στο δυτικό του τμήμα, συνεχίζει να μαίνεται στο Καμερούν μια ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και αγγλόφωνους αυτονομιστές.

Τον Απρίλιο τουλάχιστον 22 άνθρωποι, 14 άμαχοι και 8 στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν σε τέσσερις επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης σε αυτή την περιοχή του Καμερούν, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Μπόκο Χαράμ συνεχίζει εξάλλου να εξαπολύει επιθέσεις και στις άλλες χώρες που βρέχονται από τη λίμνη Τσαντ, δηλαδή τον Νίγηρα και το Τσαντ. Στο Τσαντ, που τα τελευταία χρόνια είχε μείνει συγκριτικά αλώβητο, τουλάχιστον 30 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις από τις αρχές του Μαρτίου. Στον Νίγηρα, 88 άμαχοι σκοτώθηκαν σε ενέργειες της Μπόκο Χαράμ τον Μάρτιο.

Η οργάνωση, που χωρίστηκε σε δύο φράξιες, η μία από τις οποίες ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το 2016, συνεχίζει να αποτελεί απειλή, καθώς διατηρεί τη δυνατότητα να κάνει μεγάλη «ζημιά», επισήμανε καμερουνέζος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως όσο η Μπόκο Χαράμ δεν εξουδετερώνεται στη Νιγηρία, οι άλλες χώρες της περιοχής θα συνεχίσουν να «υποφέρουν».

Τουλάχιστον 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισε η εξέγερση των τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Νιγηρία το 2009 και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.