Χονγκ Κονγκ: Βίαιες συγκρούσεις με πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ επέρριψε την ευθύνη στους διαδηλωτές, που συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία, καταγγέλλοντας «οργανωμένες ταραχές», κατά τη διάρκεια των οποίων η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.

«Οι ταραχές που συγκλονίζουν μια ειρηνική κοινωνία αψηφώντας τον νόμο και την πειθαρχία είναι απαράδεκτες για κάθε πολιτισμένη κοινωνία» σημειώνει η Κάρι Λαμ σε ένα βίντεο.

«Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ειρηνικές συγκεντρώσεις, αλλά για ξεκάθαρα οργανωμένες ταραχές» υπογράμμισε η ίδια, στην πρώτη αντίδρασή της στα επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προχώρησε σήμερα Τετάρτη σε εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που πέταγαν πλαστικά μπουκάλια, καθώς οι διαμαρτυρίες εναντίον ενός νόμου, ο οποίος θα δίνει το πράσινο φως στις αρχές να εκδίδουν πολίτες στην ηπειρωτική Κίνα προκειμένου να δικαστούν, εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια και χάος.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο της πόλης, προτού ξεσπάσουν οι συγκρούσεις, με τους διαδηλωτές να κινούνται εναντίον των αστυνομικών κρατώντας ομπρέλες.

Η αστυνομία τους απάντησε προειδοποιώντας: «Θα χρησιμοποιήσουμε βία».

Ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, ενώ πανικός επικράτησε στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων επιχειρούσαν να φύγουν για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Περισσότεροι από 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με το Cable TV.

Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού, δακρυγόνων και γκλομπ για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

Η οργάνωση Civil Human Rights Front, που οργάνωσε την Κυριακή μια διαμαρτυρία με τη συμμετοχή ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων κατά του νόμου περί έκδοσης, κατηγόρησε την αστυνομία ότι έκανε χρήση υπέρμετρης και περιττής βίας εναντίον των διαδηλωτών, που ήταν στην πλειονότητά τους νέοι, ντυμένοι στα μαύρα.

Οι ταραχές κόπασαν νωρίς το βράδυ κι ενώ άρχισε να ψιλοβρέχει, όμως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στους δρόμους επί και περιμετρικά της οδού Λουνγκ Γο, της κεντρικής οδικής αρτηρίας κοντά στα γραφεία της επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

«Δεν είχαμε πει, όταν είχε τελειώσει το κίνημα της Ομπρέλας, ότι θα επιστρέφαμε;» δήλωσε η βουλευτής Κλόντια Μο, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις του 2014 με σήμα κατατεθέν τις κίτρινες ομπρέλες, που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Τώρα επιστρέψαμε!» φώναξε προς το πλήθος που επανέλαβε το σύνθημά της.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις που όμοιές τους έχει να δει το Χονγκ Κονγκ από τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2014 και τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2003 εναντίον της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια.

Εξάλλου, σε μια σπάνια κίνηση, διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ έχουν αντιδράσει, καθώς φοβούνται ότι η νομοθεσία αυτή θα βλάψει το ανοικτό επιχειρηματικό περιβάλλον του νησιού και το κράτος δικαίου.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ, ωστόσο παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να υιοθετηθεί το νομοσχέδιο και έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό να αποσυρθεί. Παράλληλα προειδοποίησε την αντιπολίτευση κατά «οποιασδήποτε ακραίας ενέργειας».

Η Λαμ εκτιμά ότι με το νομοσχέδιο αυτό κλείνουν νομικά παραθυράκια, επιτρέποντας την έκδοση υπόπτων προς χώρες με τις ποίες δεν υπάρχει διμερής συμφωνία, περιλαμβανομένης της ηπειρωτικής Κίνας.

Το νομοσχέδιο καταρτίστηκε μετά τον φόνο πέρυσι μιας γυναίκας από το Χονγκ Κονγκ από τον σύντροφό της όταν βρίσκονταν διακοπές στην Ταϊβάν. Καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν συμφωνία για την έκδοση υπόπτων, η Ταϊβάν δεν μπόρεσε να δικάσει τον δράστη.

Εξάλλου η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ τονίζει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «εγγυήσεις» και έχει τροποποιηθεί για να αφορά εγκλήματα που τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης άνω των επτά ετών.

Βάσει της συμφωνίας του 1984 μεταξύ της Βρετανίας και της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ χαίρει ενός καθεστώτος ημιαυτονομίας και ελευθεριών που δεν ισχύουν στην ηπειρωτική Κίνα, θεωρητικά ως το 20147.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ