Κλείσιμο

To μοναδικό παιδί που γεννήθηκε στο Τσερνόμπιλ έγινε 20 χρονών (video)

Πιο επίκαιρο από ποτέ φαντάζει να είναι το… Τσέρνομπιλ χάρις την επιτυχημένη σειρά του HBO και του Sky Atlantic που έχει ενθουσιάσει εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, θεωρούμενη μάλιστα ως μια εκ των καλυτέρων σειρών που γυρίστηκαν ποτέ.

Η 20χρονη Μαριίκα, αν και δεν εμφανίζεται σε κάποιο επεισόδιο αποτελεί ίσως την πραγματική πρωταγωνίστρια της ιστορίας αφού είναι στην πραγματικότητα το μόνο παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τσέρνομπιλ και συγκεκριμένα σε ένα χωριό κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4, δηλαδή εντός της ζώνης αποκλεισμού 19 χιλιομέτρων που είχε ορισθεί.

Η γέννηση της Μαριίκα ήταν η μοναδική που σημειώθηκε στην περιοχή από το 1986, όποτε και έγινε το ατύχημα, καθώς οι αν και είχαν περάσει 15 χρόνια , η πλειοψηφία των κατοίκων, ακόμη κι αν δεν είχε αποχωρήσει, δεν διανοούταν να γεννήσει και να μεγαλώσει εκεί παιδιά.

Οι γονείς της ήταν από τους λίγους που είχαν αποφασίσει να μην εγκαταλείψουν το σπίτι τους, μη έχοντας αλλού να εγκατασταθούν.

Μάλιστα, ο πατέρας της Μαριίκα ανέλαβε να ξεγεννήσει την μητέρα της, αφού ούτε καν ιατρικό προσωπικό δεν πλησίαζε την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ουκρανικές αρχές προσπαθούσαν για χρόνια να αποκρύψουν από την δημοσιότητα  το γεγονός ότι υπήρξε γέννηση στην περιοχή προκειμένου να μην κατηγορηθούν για αδυναμία λήψης αυστηρών μέτρων για την εκκένωση της μολυσμένης ζώνης.

Η Λίντρια Σοβένκο, μητέρα της Μαρίκα πάντως αναφέρει ότι η εγκυμοσύνη της ήταν κάτι που προέκυψε καθώς ούτε εκείνη είχε συνειδητοποιήσει ότι ήταν έγκυος κατά τους πρώτους μήνες της κύησης.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε δεν προχώρησε σε άμβλωση.



Η μικρή Μαριίκα, φοιτήτρια σήμερα, ανατράφηκε στην αποκλεισμένη ζώνη, προσλάμβανε κανονικά ζωικές και φυτικές τροφές από την περιοχή, κολυμπούσε και έπινε νερό, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά θεωρούνταν μολυσμένα.

Γεννήθηκε υγιέστατη και δεν νόσησε ποτέ από κάτι.

Στον αντίποδα, επικριτές της επιλογής της οικογένειας της να παραμείνει στην απαγορευμένη ζώνη τονίζουν πως αυτή τους πράξη ίσως έχει ως αποτέλεσμα το κορίτσι να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Μέχρι στιγμής το μόνο μεγάλο  πρόβλημα που παραδέχεται πως αντιμετώπισε ποτέ η Μαρίκα ήταν η μοναξιά, αφού δεν υπήρχε κανείς συνομήλικος της.

« Μακάρι να υπήρχε έστω ένα παιδί εκεί», θυμάται σήμερα.
Με πληροφορίες από express / Daily Mail

Πηγή: skai.gr