Τα 3,3 εκατομμύρια αγγίζουν οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν την Βενεζουέλα

Σχεδόν 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από τα τέλη του 2015 για να διαφύγουν από την κρίση, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο από τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Οργανισμός έστειλε την γνωστή ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί σε αποστολή στα σύνορα της Κολομβίας για να εκτιμήσει την ανθρωπιστική δράση σε αυτή την «έξοδο».

«Ο ρυθμός με το οποίο γίνεται η έξοδος είναι ιλιγγιώδης», ανακοίνωσαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε κοινή ανακοίνωση.

Οι ειδικές υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι συνολικά 4 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό, εκ των οποίων 695.000 είχαν μεταναστεύσει πριν το τέλος του 2015.

Η Βενεζουέλα πλήττεται εδώ και μήνες από βαθιά πολιτική κρίση λόγω της «μάχης» μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του πολιτικού του αντιπάλου Χουάν Γουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και αναγνωρίστηκε από 50 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ.

Η χώρα μαστίζεται και από σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από το πετρελαϊκό εμπάργκο και τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον σε μία προσπάθεια να εκδιωχθεί ο Μαδούρο από την εξουσία.

Η Βενεζουέλα έχει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ο υπερπληθωρισμός τσακίζει το πραγματικό εισόδημα.

Η αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μετέβη σήμερα για αποστολή δύο ημερών στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα προκειμένου να αποτιμήσει την ανταπόκριση σε ανθρωπιστική βοήθεια απέναντι σε αυτή την «έξοδο».

Ο ΟΗΕ θεωρεί την έξοδο αυτή ως την πλέον μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο