Κλείσιμο

Δημοφιλής στις τάξεις των βετεράνων του πολέμου o Τραμπ

Στις 6 Ιουνίου 1944, όταν αποβιβάστηκε στην ακτή Ομάχα της Νορμανδίας ο Αμερικανός Τζακ Γκάτμαν, 18χρονος στρατιώτης τότε, μετείχε στη μεγαλύτερη πράξη διατλαντικής συνεργασίας στην Ιστορία, ιδρυτική μιας πολυμέρειας την οποία συχνά πυκνά ο Ντόναλντ Τραμπ κατακρίνει.

Η απόβαση στη Νορμανδία, επί προεδρίας Φραγκλίνου Ρούζβελτ, ήταν καθοριστική για τη νίκη των Συμμάχων επί των ναζί στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τζακ Γκάτμαν, επιστρέφοντας στη Νορμανδία για πρώτη φορά, υπερήλικας πια, δεν βλέπει κάποια αντίφαση μεταξύ του παρελθόντος του ως αμερικανού στρατιώτη που συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της συμπάθειας που τρέφει για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι πολέμιος της πολυμέρειας.

«Θα ήμουν πανευτυχής να τον συναντήσω, γιατί έκανε πολλά για τη χώρα μας», είπε ο Καλιφορνέζος Γκάτμαν καθώς επισκεπτόταν το αμερικανικό νεκροταφείο στο Κολβίλ-σιρ-Μερ, λίγο πριν από μια τελετή παρουσία του Τραμπ και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Για τους επικριτές του, το πολιτικό δόγμα του Τραμπ, «Η Αμερική πρώτα», είναι ασύμβατο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και την ιστορική του συνεργασία με την Ευρώπη.

Στη Νορμανδία, ο ένοικος του Λευκού Οίκου έτυχε θερμής υποδοχής από τους αμερικανούς βετεράνους. «Πολύς κόσμος στην Πενσυλβάνια θέλει να σας ψηφίσει», του είπε ένας βετεράνος ακριβώς προτού του σφίξει το χέρι.

Μια εγκαρδιότητα που μαρτυρά τη συμπάθεια των αμερικανών βετεράνων για το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που έγινε στην έξοδο από τα εκλογικά τμήματα, την ημέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το 2016, το 60% των βετεράνων είχε ψηφίσει τον Τραμπ.

Ο πραγματισμός του προέδρου

Τον Απρίλιο του 2017, το 54% των βετεράνων ενέκριναν το έργο του προέδρου, σαφώς περισσότερο από το 39% του συνόλου του πληθυσμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew. 

Ανεξάρτητα από τον απομονωτισμό που πρεσβεύει ο Τραμπ, οι αμερικανοί βετεράνοι τους οποίους συνάντησε το AFP στις επετειακές εκδηλώσεις στη Νορμανδία επικροτούν τον πραγματισμό και την αποφασιστικότητά του στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Εξαίρουν την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιτρέψει στους βετεράνους να έχουν ιδιωτική ιατρική περίθαλψη, με έξοδα της κυβέρνησης, ώστε να αποφεύγουν τη μεγάλη αναμονή στα δημόσια νοσηλευτικά κέντρα.

«Ο πρόεδρος είναι αυτός που έκανε τα περισσότερα για τους βετεράνους», δηλώνει ο Τζορτζ Τσιάμπα, ο οποίος επίσης μετείχε στην απόβαση, στις 6 Ιουνίου του 1944 και γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ με τις μαρτυρίες των συντρόφων του. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωνε το 2016: «Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε πρόεδρος έκανε περισσότερα από μένα για τον στρατό και τους βετεράνους».

Ο Τσιάμπα μετείχε στη μονάδα που περισυνέλεξε και έθαψε σχεδόν 75.000 θύματα, Αμερικανούς και Γερμανούς, τη χρονιά μετά την Απόβαση.

Ο ίδιος ο Τραμπ αποδοκιμάστηκε γιατί απέφυγε τον πόλεμο του Βιετνάμ προβάλλοντας μια αμφισβητούμενη δικαιολογία, ότι ιατρικοί λόγοι τον κράτησαν μακριά από το καθήκον... Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει τον Τσιάμπα να τον υποστηρίζει. «Για πολλά χρόνια ήμουν Δημοκρατικός. Ψήφισα τον Κένεντι και τους άλλους». Πλέον δηλώνει συντηρητικός, ανεξάρτητος και θαυμαστής του πραγματισμού του προέδρου.

«Δεν είναι πολιτικός, όταν βλέπει ένα πρόβλημα, βρίσκει τη λύση. Ο Τζορτζ Πάτον έκανε το ίδιο», εξηγεί αναφερόμενος στον αμερικανό στρατηγό που διοίκησε τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη στην τελική φάση του πολέμου. «Είχε το ίδιο ταπεραμέντο με τον Τραμπ και βοήθησε να κερδίσουμε τον πόλεμο».