Κλείσιμο

Ζάεφ: Η κυβέρνησή ίσως πέσει εάν δεν αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δώσει το «πράσινο φως» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση της χώρας ενδέχεται να καταρρεύσει, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως τυχόν διάλυση της κυβέρνησής του θα άνοιγε τον δρόμο σε εθνικιστικές και ρωσόφιλες δυνάμεις που θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια.

Εάν οι πολίτες απογοητευτούν με την ευρωπαϊκή οδό θα αναθαρρήσουν οι υποστηρικτές του εθνικισμού και τον ακραίων λύσεων, κι αυτό «δεν είναι καλό ούτε για την χώρα ούτε για την περιοχή», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών του κ. Ζάεφ και των κομμάτων της αλβανόφωνης κοινότητας ήλθε στην εξουσία το 2017, εκτοπίζοντας το εθνικιστικό κόμμα VMRO του Νίκολα Γκρουέφκι.

Πέρυσι η κυβέρνηση Ζάεφ κατέληξε με την Ελλάδα στην συμφωνία των Πρεσπών, η οποία λύνει το ονοματολογικό, γεγονός που θεωρητικά άνοιξε τον δρόμο για ένταξη στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδικασία ένταξης στην Συμμαχία
προχωρά κανονικά, όμως ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση στα Βαλκάνια.

Η απόφαση των κρατών-μελών για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αναμένεται να ληφθεί τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως οι αρχηγοί των κρατών-μελών πρέπει να πάρουν ομόφωνη απόφαση για το ζήτημα και δεν δεσμεύονται από τς εισηγήσεις της Κομισιόν.
Πηγή: skai.gr