Γερμανία: Ποιος δολοφόνησε τον Λίμπκε; Είχε ταχθεί υπέρ των προσφύγων

Στην αρχή ακούγονταν γέλια, μεμονωμένα χειροκροτήματα, αλλά στη συνέχεια οργισμένοι άνδρες άρχισαν να τον γιουχαΐζουν, κάποιος του φώναζε «χάσου από τα μάτια μας». Οι κάθε άλλο παρά κόσμιες αντιδράσεις αυτές απευθύνονταν στον Βάλτερ Λίμπκε, επικεφαλής της διοίκησης της πόλης του Κάσελ. Εκείνο το πρωινό της 14ης Οκτωβρίου πριν από 4 χρόνια ο Λίμπκε είχε έρθει στη μικρή πόλη Λοφέλντεν για να απαντήσει σε ερωτήσεις για ένα σχέδιο προσφυγικού καταλύματος στην περιοχή. Την χρονιά εκείνη, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, τέτοιες εκδηλώσεις ήταν πολύ συχνές.

Deutschland Walter LA?bcke, RegierungsprA¤sident des Regierungsbezirks Kassel, tot aufgefunden
Λίγα λουλούδια από περαστικούς έξω από την υπηρεσία που εργαζόταν

Στόχος ακροδεξιάς καμπάνιας


Συχνή ήταν και παρουσία δεξιών και ακροδεξιών, που εκμεταλλεύονταν τις εκδηλώσεις για να διασπείρουν φόβο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για οπαδούς του ξενοφοβικού και ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida, στο παράρτημα του Κάσελ. Την ώρα της ομιλίας του ακροδεξιοί επιχειρούσαν συνεχώς να τον διακόπτουν και να του αποσπάσουν την προσοχή. Ειδάλλως δεν εξηγείται διαφορετικά η φράση του Λίμπκε, που είπε στο τέλος της ομιλίας του: «Θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε αξίες. Όποιος δεν εκπροσωπεί αυτές τις αξίες, μπορεί, αν θέλει, να εγκαταλείψει τη χώρα». Δεν πρόλαβαν να περάσουν δευτερόλεπτα και ξεκίνησε το «πανηγύρι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που δεν μπορούσε ούτε στα όνειρά του να φανταστεί ο ανώτατος αξιωματούχος της γερμανικής διοίκησης.

Αυτή η φράση τον ακολούθησε όχι μόνο εκείνο το βράδυ, αλλά όλες τις επόμενες ημέρες, μήνες και χρόνια. Ο Λίμπκε έγινε στόχος ακροδεξιάς καμπάνιας, που η σφοδρότητά της ακόμη και την κρίσιμη χρονιά του 2015 ξεπέρασε κάθε φαντασία. Οι χιλιάδες απειλές για εκτέλεση του «προδότη» έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Άλλοι πάλι καλούσαν σε πράξεις μίσους και λυντσάρισμα. Τα αποκρουστικά φαινόμενα ακροδεξιάς καμπάνιας κάνουν ακόμη πιο τρομακτικό το γεγονός της περασμένης Κυριακής (02.06): λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βάλτερ Λίμπκε βρέθηκε νεκρός στη βεράντα του σπιτιού του με μια σφαίρα σφηνωμένη στον κρόταφο.

Wolfhagen-Istha RegierungsprA¤sident Walter LA?bcke erschossen Polizei
Δολοφονήθηκε μετά τα μεσάνυχτα στην βεράντα του σπιτιού του

«Εθνικοσοσιαλισμός, τώρα!»

Ο βίαιος θάνατος του στελέχους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) καλύπτεται από μυστήριο. Αστυνομία και εισαγγελία εκκινούν από την εκδοχή της εγκληματικής πράξης. Αλλά τα συμπαρομαρτούντα φωτίζουν την πράξη από άλλη γωνία. Με την είδηση του θανάτου του οι ακροδεξιοί κύκλοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να πανηγυρίζουν για το θάνατο του Λίμπκε. Πολλοί που το 2015 ζητούσαν τη θανάτωσή του, εκδήλωσαν ανοιχτά χαρά και ικανοποίηση. «Το γουρούνι, πήρε τη χαριστική βολή» έγραψε κάποιος. «Εθνικοσοσιαλισμός τώρα, τώρα τώρα!» έγραφε κάποιος άλλος. Η απαρίθμηση των σχολίων μίσους, βίας και θριάμβου μόνο ενδεικτική μπορεί να είναι, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ισοδυναμούσε με αναπαραγωγή νεοναζιστικών συνθημάτων. Η αστυνομία έχει συστήσει ειδική εικοσαμελή επιτροπή, η οποία έχει ξεκινήσει ανακρίσεις «προς πάσα κατεύθυνση», όπως επισημαίνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για υπόπτους.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας του κρατιδίου Έσσεν Ζαμπίνα Τουράου δεν θέλει να αποκαλύψει, εάν υπάρχουν μάρτυρες ή αν βρέθηκε το όπλο στον τόπο του εγκλήματος. Στις προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης προστέθηκε και η τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελος XY… ανοιχτός» του δεύτερου δημόσιου καναλιού ZDF καλώντας το κοινό να βοηθήσει. Εκείνη την ημέρα κοντά στο σπίτι που έγινε ο φόνος υπήρχε λούνα παρκ με πολύ κόσμο. Το ερώτημα ακόμη παραμένει: Ποιος δολοφόνησε τον Βάλτερ Λίμπκε;
Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου