Εορτασμοί για τη Νορμανδία στο Πόρτσμουθ παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου

Στο Πόρτσμουθ για τον εορτασμό των 75 ετών που συμπληρώνονται αύριο Πέμπτη από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία θα βρεθούν το μεσημέρι ηγέτες και εκπρόσωποι των 15 χωρών που συμμετείχαν στην παράτολμη Επιχείρηση Overlord.
 
Η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα καλωσορίσουν στο λιμάνι της νότιας Αγγλίας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που με την εκδήλωση θα ολοκληρώσει την τριήμερη επίσκεψή του, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τους ηγέτες των Καναδά, Αυστραλίας, Βελγίου, Τσεχίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Νορβηγίας και Πολωνίας, εκπροσώπους της Σλοβακίας, της Δανίας και της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
 
Παρόντες θα είναι επίσης στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και περισσότεροι από 300 βετεράνοι της μάχης της Νορμανδίας, όλοι τους πάνω από 90 ετών.
 
Στις 6 Ιουνίου 1944 περισσότεροι από 130.000 στρατιώτες αποβιβάστηκαν στις ακτές της Νορμανδίας στη βόρεια Γαλλία υποστηριζόμενοι από περισσότερα από 7.000 πλοία και μικρότερα σκάφη και από 11.000 αεροσκάφη. Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους στις πρώτες μαχες με τα κατοχικά ναζιστικά στρατεύματα, αλλά τελικά κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μία πολύτιμη βάση και ένα κρίσιμο δεύτερο μέτωπο που οδήγησε τελικά στη νίκη των συμμάχων το 1945.
 
Στη γνωστή ως D-Day ημέρα της απόβασης συμμετείχαν δύο ελληνικές κορβέτες, οι Τομπάζης και Κριεζής, οι οποίες παρείχαν υποστήριξη πυρός στην περιοχή της Χρυσής ακτής, όπου ξεκίνησε η απόβαση. Τις επόμενες ημέρες παρείχαν προστασία στις πομπές άλλων πλοίων από το Πόρτσμουθ και το Φάλμουθ που μετέφεραν ενισχύσεις. Διεξήγαν επίσης περιπολίες με σκοπό τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων ώστε να προστατευθεί η επιχείρηση κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς καυσίμων στη Μάγχη.
 
Παράλληλα, ελληνικά εμπορικά πλοία συμμετείχαν στο σχηματισμό προγεφυρωμάτων με σκοπό τη διευκόλυνση και προστασία της απόβασης.
 
Σε μήνυμά της για τους εορτασμούς η κα Μέι τόνισε ότι «η απόβαση στη Νορμανδία πριν από 75 χρόνια ήταν μια στιγμή ιστορικής διεθνούς συνεργασίας».
 
Στάθηκε στην προσφορά των βετεράνων που θα τιμηθούν και πρόσθεσε ότι «οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι διαφορετικές σε προέλευση και φύση, αλλά καθώς αντιμετωπίζουμε νέες και εξελισσόμενες απειλές για την ασφάλειά μας είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συνεχίσουμε να στεκόμαστε ενωμένοι στην προάσπιση των κοινών αξιών και τρόπου ζωής μας».
 
Οι ηγέτες θα παρακολουθήσουν μία παράσταση διάρκεια μίας ώρας, παραγωγής BBC, που θα αφηγείται την ιστορία της προετοιμασίας την παραμονή της απόβασης. Θα ακουστούν μαρτυρίες βετεράνων, θα υπάρχουν θεατρικές αναπαραστάσεις και ζωντανή μουσική. Η παράσταση θα ολοκληρωθεί με υπερπτήση 24 αεροσκαφών, σύγχρονων και αναπαλαιωμένων μοντέλων, που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Κατά τη διάρκεια της παράστασης η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αναγνώσει επιστολή του λοχαγού Νόρμαν Σκίνερ προς τη σύζυγό του Γκλάντις, με ημερομηνία 3 Ιουνίου 1944. Το γράμμα ήταν στην τσέπη του όταν αποβιβάστηκε στη νορμανδική Παραλία του Ξίφους στις 6 εκείνου του μήνα. Ο Βρετανός λοχαγός σκοτώθηκε την επομένη.
 
«Αν και θα έδινα τα πάντα να είμαι πίσω μαζί σου, δεν έχω μέχρι τώρα απολύτως καμία επιθυμία να υποχωρήσω από τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε», είχε γράψει ο λοχαγός Σκίνερ.
 
Μετά από την παράσταση θα ακολουθήσει δεξίωση για τους βετεράνους με συμμετοχή των ηγετών.
 
Έπειτα οι ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα, σε μια ευκαιρία συζήτησης πτυχών της διεθνούς συνεργασίας.
 
Οι 300 και πλέον βετεράνοι θα αναχωρήσουν με ειδικά προετοιμασμένο σκάφος για τις ακτές της Νορμανδίας, σε μια επανάληψη του παράτολμου ταξιδιού τους πριν από 75 χρόνια.
 
Θα χαιρετηθούν εν πλω από μέλη του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού που θα βρίσκονται παρατεταγμένοι σε πλοία ενός στολίσκου στην έξοδο του λιμανιού. Η πρωθυπουργός Μέι επίσης θα έχει επιβιβαστεί στο αεροπλανοφόρο Βασίλισσα Ελισάβετ για να αποτίσει φόρο τιμής στους βετεράνους στρατιώτες.
 
Την Πέμπτη στις 7:26 το πρωί τοπική ώρα Γαλλίας ένας αυλητής του βρετανικού στρατού θα παίξει έναν σκοπό για να σημαδέψει την ώρα της αποβίβασης στη Χρυσή Παραλία της Νορμανδίας του πρώτου Βρετανού στρατιώτη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο