Ανεξαρτητοποιήθηκε η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του Change UK

Την παραίτησή τους από το νεοσυσταθέν κόμμα Change UK υπέβαλαν οι έξι από τους 11 βουλευτές αυτού, μετά από την απογοητευτική επίδοση στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Το κόμμα είχε σχηματιστεί από μετριοπαθείς βουλευτές που εγκατέλειψαν το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα λόγω διαφωνιών επί του Brexit.

Μεταξύ των παραιτηθέντων περιλαμβάνονται η προσωρινή ηγέτιδα του Change UK Χάιντι Άλεν, που είχε φύγει από τους Συντηρητικούς και ο Τσούκα Ουμούνα, που είχε διαφωνήσει με τον Τζέρεμι Κόρμπιν στους Εργατικούς για την απροθυμία επίσημης στήριξης του δεύτερου δημοψηφίσματος στο Brexit.

Νέα ηγέτιδα του κόμματος είναι η πρώην Συντηρητική βουλευτής Άννα Σούμπρι, που δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» από την απόφαση των συναδέλφων της.

Πιστεύεται ότι ο λόγος διάσπασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος είναι οι διαφωνίες για το κατά πόσο το Change UK πρέπει να συνεργαστεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι επίσης υποστηρίζουν το δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και κατάφεραν να αναδειχθούν δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Πολλοί πολιτικοί σχολιαστές αναμένουν την ένταξη τουλάχιστον ορισμένων εκ των παραιτηθέντων βουλευτών στις τάξεις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο