Κλείσιμο

«Πάγο» στην εκταφή του Φράνκο έβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε την εκταφή της σορού του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, που ήταν προγραμματισμένο να λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα.

Ο τάφος του Φράνκο φιλοξενείται στην εκκλησία της μεγαλοπρεπούς Κοιλάδας των Πεσόντων, δυτικά της Μαδρίτης. Σε άλλους χώρους του μαυσωλείου βρίσκονται θαμμένοι δεκάδες χιλιάδες νεκροί του Ισπανικού Εμφυλίου, τόσο μέλη του εθνικιστικού όσο και του δημοκρατικού στρατοπέδου.

Ωστόσο, η Σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έχει δεσμευτεί για την μεταφορά της σορού του Φράνκο σε ένα λιγότερο επιφανές δημόσιο νεκροταφείο, όπου είναι ήδη ενταφιασμένη η σύζυγός του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή προκειμένου να εξετάσει τις εφέσεις κατά τις εκταφής που έχουν ασκήσει συγγενείς του πρώην στρατηγού, όπως ανακοινώθηκε. Οι δικαστές σημείωσαν πως εάν επέτρεπαν την εκταφή και στην συνέχεια οι απόγονοι του Φράνκο δικαιώνονταν η σορός θα έπρεπε να επιστραφεί στην αρχική της θέση.

Παρά το «πάγωμα» της εκταφής η κυβέρνηση εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι εφέσεις τελικά θα απορριφθούν και η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά. Εναντίον της εκταφής έχει ταχθεί ανοιχτά το ακροδεξιό κόμμα Vox, που στις εκλογές του Απριλίου κέρδισε για πρώτη φορά έδρες στην Βουλή.

Η θέση του Φράνκο παραμένει διχαστικό ζήτημα στην Ισπανία, καθώς τα ψυχολογικά τραύματα του εμφυλίου δεν έχουν πλήρως επουλωθεί. Κατά τον πόλεμο ο Φράνκο ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη κεντροαριστερή κυβέρνηση και στην συνέχεια εγκαθίδρυσε δικτατορία η οποία διήρκεσε έως τον θάνατό του, το 1975.

Μία ακόμα πηγή έντασης είναι το γεγονός ότι η Κοιλάδα των Πεσόντων χτίστηκε εν μέρει από μέλη του ηττημένου δημοκρατικού στρατού που αιχμαλωτίστηκαν ή παραδόθηκαν και προτίμησαν να μειώσουν την ποινή τους μέσω εργασίας. Το μνημείο είναι χτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου έχει ανεγερθεί ένας γιγαντιαίος σταυρός.


AP Photo/Andrea Comas
Πηγή: skai.gr