Δεύτερη ημέρα Τραμπ στο Λονδίνο με πολιτικές επαφές και διαδηλώσεις

Η συνάντηση το μεσημέρι στην Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και με Βρετανούς υπουργούς είναι το κύριο σκέλος της σημερινής δεύτερης ημέρας της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο.

Τα βασικά θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η στάση Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ έναντι του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας, η κλιματική αλλαγή και η προοπτική της διμερούς μελλοντικής εμπορικής σχέσης μετά από το Brexit.

Νωρίτερα το πρωί διοργανώθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των δύο ηγετών και τους επικεφαλής πέντε μεγάλων βρετανικών και πέντε μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την έρευνα και την καινοτομία, τις επενδύσεις στις υποδομές και την προοπτική στενότερης συνεργασίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Κατά τη συζήτηση αυτή η κα Μέι έκανε λόγο για «σπουδαία σχέση» μεταξύ των δύο χωρών. «Πιστεύω ότι μπορούμε να την κάνουμε ακόμα σπουδαιότερη. Με μία διμερή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, με ευρύτερη οικονομική συνεργασία και με συνέχιση της συνεργασίας για να στηρίζουμε, να διαμορφώνουμε και να επηρεάζουμε την παγκόσμια οικονομία, τους κανόνες και τους θεσμούς της», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε χθες στο Twitter ότι «μία μεγάλη Εμπορική Συμφωνία είναι δυνατή όταν το Ηνωμένο Βασίλειο απαλλαγεί από τα δεσμά», μία προφανής αναφορά στη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

Από το πρωί έχουν αρχίσει και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Αμερικανού προέδρου στο κεντρικό Λονδίνο.

Έχει προγραμματιστεί μεγάλο συλλαλητήριο από την πλατεία Τραφάλγκαρ μέχρι την πλατεία έξω από το κοινοβούλιο. Στο πλήθος που θα συγκεντρωθεί θα μιλήσει και ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στο χθεσινοβραδινό επίσημο δείπνο προς τιμή του προέδρου Τραμπ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο