Αποφασισμένη να συνεχίσει στην κυβέρνηση η Μέρκελ παρά τον σεισμό στο SPD

Αποφασισμένη να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο της δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παρά την αναζωπύρωση του ενδεχόμενου αποχώρησης των εταίρων της Σοσιαλδημοκρατών (SPD) από τον συνασπισμό.

«Θα συνεχίσουμε την δουλειά μας
, με κάθε σοβαρότητα και με μεγάλη υπευθυνότητα», ανακοίνωσε η κ. Μέρκελ.

Οι διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου ήλθαν λίγες ώρες αφότου η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες παραιτήθηκε, υπό την σκιά εσωκομματικών πιέσεων οι οποίες εντάθηκαν μετά την κάκιστη επίδοση της παράταξης στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η κ. Μέρκελ χαιρέτισε τον χαρακτήρα της κ. Νάλες, με την οποία είχε συνεργαστεί πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. «Φυσικά, επίσης σέβομαι τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα», προσέθεσε η κ. Μέρκελ.

Τα όργανα του SPD θα συνεδριάσουν την Τρίτη, όμως η απόφαση για παραμονή στην κυβερνητική συμμαχία ή αποχώρηση θα ληφθεί από την νέα ηγεσία, η οποία θα πρέπει να εκλεγεί σε συνέδριο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Εάν ο νέος πρόεδρος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος το πιθανότερο είναι πως το SPD θα αποσύρει την στήριξή του από την κυβέρνηση, που σημαίνει ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να κυβερνήσει με μειοψηφία, να βρει άλλον εταίρο ή να υποχρεωθεί σε πρόωρες εκλογές.

Εάν την θέση της κ. Νάλες καταλάβει μέλος του κεντρώου χώρου του SPD, το πιθανότερο είναι πως η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Να κατευνάσει τις ανησυχίες για διάλυση της κυβέρνησης επιχείρησε και η επικεφαλής του κόμματος της κ. Μέρκελ, τον Χριστιανοδημοκρατών, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

«Εργάζομαι με την υπόθεση πως οι Σοσιαλδημοκράτες θα λάβουν ταχέως τις απαραίτητες αποφάσεις για την στελέχωσή τους και η δυνατότητα του μεγάλου συνασπισμού να δρα δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Πηγή: skai.gr