Η Ιταλία μπλοκάρει τα σχέδια του Μπάνον για ακαδημία δεξιών ακτιβιστών

Μπλόκο στα σχέδια του πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, να ιδρύσει σχολή εκπαίδευσης δεξιών πολιτικών στελεχών έβαλε η κυβέρνηση της Ιταλίας.

Ο κ. Μπάνον, αρχιτέκτονας της λαϊκίστικης προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε φροντίσει για την μίσθωση ενός ιστορικού μοναστηριού στα ορεινά περίχωρα της Ρώμης, όπου σχεδίαζε να στεγάσει την ακαδημία του.

Τον έλεγχο του μοναστηριού είχε αναλάβει το Dignitatis Humanae Institute, δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με τον κ. Μπάνον και υποστηρίζεται από υψηλόβαθμους ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας.

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού
της Ιταλίας ανακοίνωσε πως ξεκινά την διαδικασία ακύρωσης της παραχώρησης του ακινήτου, το οποίο ανήκει στο κράτος, καθώς ο παραχωρησιούχος δεν κατέβαλε μίσθια και δεν προέβη σε προβλεπόμενα έργα συντήρησης του μεσαιωνικού κτηρίου.

«Συνεπώς, το να προβούμε στην ακύρωση ήταν ζήτημα καθήκοντος», ανακοίνωσε ο Τζιανλούκα Βάκα, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου.

Ο επικεφαλής του Dignitatis Humanae Institute, Μπέντζαμιν Χάρνγουελ, κατήγγειλε πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση της Ρώμης, και δεσμεύτηκε πως το ινστιτούτο θα αγωνιστεί ώστε να παραμείνει στο μοναστήρι.

Ο κ. Βάκα αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η υπόθεση έχει πολιτικές διαστάσεις, σημειώνοντας πως η Ρώμη ενδιαφέρεται μόνον για την τήρηση της νομοθεσίας και την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ο κ. Μπάνον, πολέμιος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, έχει στενή σχέση με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ηγείται της ακροδεξιάς Λέγκας. Το υπουργείο Πολιτισμού όμως ελέγχεται από τον κυβερνητικό εταίρο της Λέγκας, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω πλειάδας διαφωνιών.

Η Λέγκα αναδείχτηκε μακράν πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές του Μαΐου ενώ τα Πέντε Αστέρια υποχώρησαν σε σχέση με τις κάλπες του 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σαλβίνι φαίνεται διατεθειμένος να μετουσιώσει την πολιτική ακμή του σε θέση ισχύος στην ιταλική πολιτική σκηνή.
Πηγή: skai.gr