Γερμανία: Οι Πράσινοι βγαίνουν για πρώτη φορά πρώτη δύναμη σε δημοσκόπηση

Το κόμμα των Πράσινων κατέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία του την πρώτη θέση σε δημοσκόπηση στην Γερμανία, προσπερνώντας το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις νεότερες μετρήσεις της εταιρείας Forsa οι Πράσινοι αποσπούν το 27% στην πρόθεση ψήφου, βελτιώνοντας την επίδοσή τους κατά εννέα μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους κατέλαβαν την δεύτερη θέση με 26%, υποχωρώντας κατά δύο μονάδες.

Η σφυγμομέτρηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι Πράσινοι κέρδισαν το 20,5% στις ευρωεκλογές, αναδεικνυόμενοι δεύτερη δύναμη στην χώρα και ενισχύοντας την δημοσκοπική δυναμική τους.

Οι Πράσινοι κατάφεραν μάλιστα
να ισοδυναμούν με τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών στο ερώτημα για την κυβερνητική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι δεν συγκαταλέγονται στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας.

Το 17% των πολιτών εκτιμά πως οι Πράσινοι είναι οι καταλληλότεροι να λύσουν τα προβλήματα της Γερμανίας. Το ίδιο ποσοστό δήλωσε πως εμπιστεύεται το μπλοκ Μέρκελ.

Οι κυβερνητικοί εταίροι της κ. Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες, συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία και κατρακυλούν στο 12%, πέντε μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση. Πρόκειται για ποσοστό που προσιδιάζει στις επιδόσεις του κόμματος από τα τέλη της δεκαετίας του 1880, επί καγκελαρίας Μπίσμαρκ.

Μόλις το 3% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το SPD είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς τα κάτω κινείται και το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, που χάνει δύο μονάδες και υποχωρεί στο 11%.

Η έρευνα της Forsa έγινε σε δείγμα 2.001 πολιτών μεταξύ 27 και 31 Μαΐου. Το περιθώριο λάθους είναι ±2,5 μονάδες.
Πηγή: skai.gr