Πρώτοι σε δημοσκόπηση για βουλευτικές εκλογές οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Το προβάδισμα έναντι όλων των υπολοίπων βρετανικών κομμάτων στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση για τους Times, που αφορά την προοπτική βουλευτικών εκλογών, έχουν για πρώτη φορά από το 2010 οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνουν το 24%, ενισχυμένοι κατά 8% σε σχέση με την ίδια δημοσκόπηση (της εταιρείας YouGov) προ δύο εβδομάδων.

Αυτό που έχει μεσολαβήσει είναι οι 16 έδρες και το ποσοστό περίπου του 20% που κέρδισε το κόμμα στις ευρωεκλογές, όπου και κατετάγη δεύτερο μπροστά από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στη δημοσκόπηση των Times οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν την ψήφο των πολέμιων του Brexit. Το κόμμα έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος και της παραμονής στην ΕΕ.

Στη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση βρίσκεται ο νικητής των ευρωεκλογών Νάιτζελ Φάρατζ με το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Brexit, με ποσοστό 22% (+4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Έπονται Συντηρητικοί και Εργατικοί με 19%, ποσοστό μειωμένο κατά 6% για αμφότερα τα κόμματα.

Ενισχυμένοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 8% ακολουθούν οι Πράσινοι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής δημοσκόπο Άντονι Γουέλς, το αποτέλεσμα καταμαρτυρά μία «άνευ προηγουμένου» αμφισβήτηση του παγιωμένου επί δεκαετίες διπόλου Συντηρητικοί-Εργατικοί στη βρετανική πολιτική σκηνή. 

Ο ίδιος σημειώνει πάντως ότι το αποτέλεσμα επηρεάζεται από την εντυπωσιακή επίδοση των δύο πρώτων κομμάτων στις ευρωεκλογές.

Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει επίσης ότι η διαχωριστική γραμμή στη βρετανική πολιτική αυτή τη στιγμή είναι το Brexit.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που είχαν ενισχυθεί υπό την ηγεσία του Νικ Κλεγκ είχαν χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους μετά από τη συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο ηγέτης τους είναι πλέον ο 76χρονος σερ Βινς Κέιμπλ, ο οποίος ωστόσο έχει κηρύξει την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής του, έχοντας προαναγγείλει την παραίτησή του για τις 23 Ιουλίου.

Διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος είναι η 39χρονη αναπληρώτρια του σερ Βινς, Τζο Σουίνσον, η οποία είναι επίσης εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ο 53χρονος πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εσωτερικής πολιτικής Εντ Ντέιβι.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο