Ο Μαρκ Χάρπερ 12ος επίδοξος διάδοχος της Τερέζα Μέι

Ο πρώην υφυπουργός Μετανάστευσης και υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία στην κυβέρνηση Κάμερον, Μαρκ Χάρπερ έγινε το 12ο στέλεχος των Βρετανών Συντηρητικών που ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

Ο 49χρονος κ. Χάρπερ είπε ότι το σχέδιο ορισμένων εκ των αντιπάλων του στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι να βγάλουν τη χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ακόμα και χωρίς συμφωνία δε συνιστά «αξιόπιστη υπόσχεση» και δεν είναι ένα υλοποιήσιμο σχέδιο.

Όπως εξήγησε, το κοινοβούλιο θα βρει τρόπους να αποτρέψει το ‘no deal’. Ο ίδιος είπε ότι τάσσεται υπέρ μίας «σύντομης, στοχευμένης παράτασης» της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50.

Σκοπός του ως πρωθυπουργός θα ήταν να επιτύχει μία συμφωνία με το κόμμα και το κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης, έτσι ώστε να πειστεί η ΕΕ να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Χάρπερ είχε στηρίξει την παραμονή στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Ψήφισε κατά της Συμφωνίας Αποχώρησης της κ. Μέι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά την υπερψήφισε την τρίτη φορά υπό το φάσμα του πιθανού no deal.

Αναφορικά με το Brexit χωρίς συμφωνία, ο κ. Χάρπερ δήλωσε: «Θέλω να φύγω με μία συμφωνία, αλλά θεωρώ ότι αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία που θα περάσει από το κοινοβούλιο, θα πρέπει να φύγουμε χωρίς συμφωνία αποχώρησης. Αλλά νομίζω ότι θα πείσουμε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μόνο αν θεωρήσουν ότι κάναμε μία σοβαρή πραγματική προσπάθεια να πετύχουμε μία καλύτερη αλλαγμένη συμφωνία».

Όσον αφορά τις πιθανότητές του να αναδειχθεί πρωθυπουργός, στάθηκε στο γεγονός ότι είναι ο μόνος από τους μέχρι στιγμής υποψηφίους που δεν είχε πόστο στις κυβερνήσεις της Τερέζα Μέι, οι οποίες «απέτυχαν» να υλοποιήσουν το Brexit.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο