Σουδάν: Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια καταυλησμός διαδηλωτών

Οι στρατηγοί που κυβερνούν το Σουδάν ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι θεωρούν πως ο καταυλισμός που έχουν στήσει οι διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Άμυνας έχει μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας, μετά την κατάληψη ενός στρατιωτικού οχήματος.

Σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε από παρουσιαστές τηλεοπτικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής τηλεόρασης, εκπρόσωπος του στρατού διεμήνυσε ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον ταραχοποιών στον χώρο όπου είναι συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές εδώ και καιρό.

«Ο χώρος συγκέντρωσης διαδηλωτών δεν είναι ασφαλής πλέον και αποτελεί κίνδυνο για την επανάσταση και τους επαναστάτες και απειλεί τη συνοχή του κράτους και την εθνική ασφάλεια», αναφέρει στο κείμενο αυτό ο στρατηγός Μπαχάρ Άχμεντ Μπαχάρ, επικεφαλής της διοίκησης της κεντρικής περιοχής του Σουδάν, που συμπεριλαμβάνει την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, φορτηγό που ανήκει σε μια επίλεκτη μονάδα, τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, δέχθηκε επίθεση και καταλήφθηκε κοντά στον καταυλισμό των διαδηλωτών.

Παράλληλα, ο διευθυντής του γραφείου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα έκανε γνωστό ότι ο στρατός έκλεισε τις εγκαταστάσεις του στο Χαρτούμ χωρίς να δώσει καμία εξήγηση.

Ο επικεφαλής του γραφείου του τηλεοπτικού δικτύου διευκρίνισε ότι στελέχη διαφόρων υπηρεσιών και του στρατού ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς και το προσωπικό στο γραφείο ότι το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει και κατέσχεσαν υλικό.

«Η απόφαση συμπεριλαμβάνει επίσης την ακύρωση των αδειών εργασίας των ανταποκριτών και του προσωπικού του Αλ Τζαζίρα με άμεση ισχύ», από το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε στον ιστότοπό του το τηλεοπτικό δίκτυο, που μεταδίδει συχνά ρεπορτάζ από τη χώρα, ειδικά πλάνα από τις διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα να παραδοθεί η εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο που ασκεί την εξουσία αφότου οι στρατηγοί ανέτρεψαν τον πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ τον Απρίλιο και τους αντιπροσώπους του κινήματος διαμαρτυρίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Οργανώσεις των διαδηλωτών προκήρυξαν 48ωρη απεργία και προχώρησαν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα αυτή την εβδομάδα για να ασκήσουν πίεση στους στρατιωτικούς.

Χθες έγινε νέα διαδήλωση μπροστά στην έδρα του στρατού, με τους διαδηλωτές, πάνω απ' όλα τους νέους, να ζητούν από τους στρατηγούν να παραδώσουν άμεσα την εξουσία σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση, κάτι όμως το οποίο οι στρατηγοί αρνούνται.

Πηγή: ΑΠΕ