Ο Τραμπ πιέζει το Μεξικό να αναχαιτίσει τις μεταναστευτικές ροές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να απειλήσει την κυβέρνηση του Μεξικού ότι θα αυξήσει τους δασμούς για να την πιέσει να αναχαιτίσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων που ζητούν άσυλο στη χώρα του, παρότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπάθησαν να τον πείσουν να μην κάνει αυτή την κίνηση, έγραψε χθες Πέμπτη η εφημερίδα The Washington Post.

Νωρίτερα χθες, ο Τραμπ διεμήνυσε σε δημοσιογράφους ότι «σύντομα» πρόκειται να κάνει μια «δραματική» ανακοίνωση όσον αφορά τη μετανάστευση και τα νότια σύνορα της χώρας του, όπου οι αρχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αύξηση των ροών μεταναστών, πολλοί από τους οποίους εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους στην κεντρική Αμερική για να σωθούν από τη βία των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Επικαλούμενη τρεις αξιωματούχους της κυβέρνησής του, τους οποίους δεν κατονόμασε, η Πόουστ γράφει πως ο Τραμπ πρόκειται σήμερα Παρασκευή να απειλήσει τη μεξικανική κυβέρνηση ότι εάν δεν αναλάβει δράση, θα επιβαρυνθεί με υψηλότερους δασμούς στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα.

Ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα προς το παρόν.

«Πρόκειται να κάνουμε κάτι πολύ δραματικό για τα σύνορα», ανήγγειλε ο Τραμπ χθες.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεσμεύθηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016 να υψώσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό κι έχει μετατρέψει τη σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση σε ακρογωνιαίο λίθο της προεδρίας του.

Όμως δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία ώστε να μεταβάλει την ισχύουσα πολιτική ή να βρει κεφάλαια ώστε να οικοδομηθεί το τείχος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, συνεργάτες του Τραμπ του επισήμαναν ότι εάν αύξανε τους δασμούς, θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές και πιθανόν θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού, η κύρωση της οποίας χαρακτηρίζεται προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο Μεξικό είναι κάτι για το οποίο υπάρχει ευρεία συναίνεση στην κυβέρνηση και ότι είναι πράγματι πιθανό να γίνει μια ανακοίνωση σήμερα.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναφέρθηκε επίσης στην κρίση, κατ' αυτόν, στα νότια σύνορα και επιβεβαίωσε πως ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να ζητήσει από την κυβέρνηση του Μεξικού, αλλά και από το αμερικανικό Κογκρέσο, να κάνουν περισσότερα. Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει περαιτέρω μέτρα τις προσεχείς ημέρες ώστε να γίνει σαφές στην μεξικανική κυβέρνηση πως πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε θα είναι τελωνειακοί δασμοί.