Κλείσιμο

Θολές δηλώσεις Κόρμπιν για επιλογή του Remain σε νέο δημοψήφισμα του Brexit

Δηλώσεις με τις οποίες επιμένει στη στάση του υπέρ ενός μαλακού Brexit έκανε από το Δουβλίνο ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για πρωτεύουσα της Ιρλανδίας το πρωί ο ηγέτης των Εργατικών της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει ότι πρέπει «να αφεθεί ο λαός να αποφασίσει (για το Brexit) με εκλογές ή δημοψήφισμα».

Η φράση αυτή είχε εκληφθεί από σχολιαστές και υποστηρικτές του νέου δημοψηφίσματος ως βήμα προς την κατεύθυνση υιοθέτησης της λαϊκής ψήφου ως προτεραιότητας του Εργατικού Κόμματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κόρμπιν τελεί υπό μεγάλη πίεση από στελέχη και μέλη του κόμματος να προκρίνει ως λύση στο Brexit το δεύτερο δημοψήφισμα.

Όταν έφτασε, ωστόσο, στο Δουβλίνο ο κ. Κόρμπιν είπε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαγόταν «επί μίας συμφωνίας που θα προέκυπτε από διαπραγμάτευση ή επί εναλλακτικών αυτής». Όπως πρόσθεσε, δε θα επρόκειτο για «επανάληψη του 2016», σχόλιο που ερμηνεύθηκε ως αντίθεση στο να περιληφθεί η επιλογή της παραμονής στην ΕΕ στο νέο δημοψήφισμα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στην Ιρλανδία λίγο αργότερα επανέλαβε ότι πολιτική του εφόσον εκλεγόταν πρωθυπουργός θα ήταν να επιστρέψει στην ΕΕ για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία για την υλοποίηση του Brexit που θα περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και στενή εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει ακόμα και αν συνεπαγόταν αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει πετύχει με τους Ευρωπαίους η Τερέζα Μέι, μία συμφωνία πάντως που οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο