Κλείσιμο

Σε δικαστήριο ο Μπόρις Τζόνσον για ψέματα πριν από το δημοψήφισμα του Brexit

Κλήτευση για να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος σε δημόσιο αξίωμα έλαβε ο τέως υπουργός Εξωτερικών και επικρατέστερος διάδοχος της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, Μπόρις Τζόνσον.

Η μήνυση σε βάρος του κ. Τζόνσον κατατέθηκε από τον 29χρονο επιχειρηματία Μάρκους Μπολ, ο συγκέντρωσε 200.000 λίρες σε έρανο μέσω διαδικτύου για τα δικηγορικά έξοδα.

Ο κ. Μπολ κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον ότι είπε ψέματα κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για τα χρήματα που στέλνει στην ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε εβδομάδα.

Πρόκειται για τον περιβόητο και διαψευσθέντα ισχυρισμό ότι με το Brexit η Βρετανία θα ανακτήσει 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα από τις Βρυξέλλες, χρήματα που θα διατίθενται στο βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο συνήγορος του κ. Τζόνσον αρνείται ότι ο πελάτης του ενήργησε παρατύπως ή ανειλικρινώς. Παρόλα αυτά η αρμόδια δικαστής έκρινε ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραστεί σε μία αρχική ακροαματική διαδικασία σε περιφερειακό ειρηνοδικείο πριν η υπόθεση αναπεμφθεί σε πρωτοδικείο του Λονδίνου.

Το αδίκημα επισύρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο