Άρχισε τους ελιγμούς ο Μακρόν ενώ ετοιμάζεται η μάχη για τον Βέμπερ

Ελιγμούς για την κατάληψη κορυφαίων χαρτοφυλακίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις χθεσινές ευρωεκλογές άρχισαν οι ηγέτες των κρατών-μελών, με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ετοιμάζεται να συγκρουστεί με την κεντροδεξιά για την επιλογή του επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο κ. Μακρόν έχει επανειλημμένα διατυπώσει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, εκλεκτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την προεδρία της Επιτροπής.

Σήμερα το πρωί το κεντρώο κόμμα του κ. Μακρόν, Δημοκρατία Εμπρός, ζήτησε την εκλογή προέδρου που θα υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές, αφήνοντας να εννοηθεί πως θέλει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις.

Λίγη ώρα αργότερα ο δεύτερος στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος Μακρόν, Πασκάλ Κανφάν, δήλωσε πως ο κ. Βέμπερ έχει «αποκλειστεί τελείως» από την διεκδίκηση της Επιτροπής.

Νικητής παρά την ήττα ο Μακρόν;

Το Δημοκρατία Εμπρός κατέλαβε την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές στην Γαλλία, οριακά πίσω από την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν. Ωστόσο, στην ουσία ο κ. Μακρόν έχει αυξήσει την επιρροή του στις Βρυξέλλες, καθώς ευθυγραμμίζεται με την κοινοβουλευτική ομάδα των φιλελεύθερων ALDE, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2014.

Σύμφωνα με τις επίσημες προβολές, τα δύο παραδοσιακά μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, χάνουν για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία που απολάμβαναν μεταξύ τους από το 1979.

Το ALDE από την πλευρά του είναι καθαρά τρίτη δύναμη και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή για την κατανομή των σημαντικών θέσεων στην επόμενη Επιτροπή και σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο κ. Μακρόν φαντάζει διατεθειμένος να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτό το πλεονέκτημα και ήδη αναζητά συμμάχους στις υπόλοιπες παρατάξεις της Ευρωβουλής.

Γαλλία - Ισπανία συμμαχία;

Σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένο να δειπνήσει με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κέρδισε καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές και κατά πάσα πιθανότητα θα στείλει περισσότερους ευρωβουλευτές από κάθε άλλο κόμμα στην επόμενη ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο κ. Μακρόν αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές του με ηγέτες αύριο Τρίτη, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα γίνει πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ένας ακόμα πιθανός εταίρος για το Παρίσι είναι οι Πράσινοι της Γερμανίας, οι οποίοι αναδείχτηκαν δεύτερη δύναμη στις γερμανικές ευρω-κάλπες, αφήνοντας στην τρίτη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες. Το κόμμα της οικολογίας έχει τοποθετηθεί θετικά για αρκετές από τις φιλο-ευρωπαϊκές προτάσεις του κ. Μακρόν.

Κρίσιμο ερώτημα ωστόσο είναι πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο στην όποια προσπάθεια αντίστασης στην υποψηφιότητα Βέμπερ.

Χθες βράδυ η διαφαινόμενη διάδοχός της κ. Μέρκελ, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, τάχθηκε απόλυτα υπέρ του Βαυαρού ευρωβουλευτή.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης