Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο Κουρτς παρά την νίκη στις ευρωεκλογές

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση του δεξιού καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με πρότασης μομφής λόγω του σκανδάλου Ibizagate, που προκάλεσε την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του στα μέσα Μαΐου.

Οι πρώην εταίροι του κ. Κουρτς, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, επιβεβαίωσαν πως θα στηρίξουν την πρόταση μομφής. Δυσπιστία προς την κυβέρνησης αναμένεται να εκφράσει και η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως και το μικρό οικολογικό κόμμα Τώρα.

Το Λαϊκό Κόμμα του κ. Κουρτς αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις χθεσινές ευρωεκλογές με το 34,9% της ψήφου, βελτιώνοντας την επίδοσή του σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές κατά σχεδόν οκτώ μονάδες. Ωστόσο, η στήριξη των πολιτών φαίνεται πως δεν αρκεί ώστε να διασφαλίσει την παραμονή του νεαρού καγκελαρίου την εξουσία.

Εάν η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος ηττηθεί σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν θα κληθεί να ορίσει μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα έως τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν στον απόηχο του Ibizagate. Το πιθανότερο είναι πως οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο.

Τυχόν ήττα του 32χρονου Κουρτς θα σημαίνει πως θα είναι ο πρώτος καγκελάριος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που απομακρύνεται μέσω ψήφου δυσπιστίας αλλά και ο πλέον βραχύβιος ηγέτης.

Το Ibizagate αναφέρεται στην κινηματογράφηση του πρώην αντικαγκελαρίου και επικεφαλής του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στην Ιμπίθα, ενώ συζητά με την φερόμενη ανιψιά ενός ρώσου ολιγάρχη για ανταλλαγή πολιτικών χαρών.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο
, που γυρίστηκε λίγες εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2017, προκάλεσε την παραίτηση του κ. Στράχε. Στην συνέχεια ο καγκελάριος ζήτησε την παραίτηση του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών, με το επιχείρημα ότι πλέον δεν μπορεί να του εμπιστευτεί την επίβλεψη της προεκλογικής διαδικασίας.

Ακολούθησε ομαδική παραίτηση όλων των υπουργών του Κόμματος των Ελευθέρων ως μοχλός άσκησης πίεσης στον καγκελάριο. Ο πρόεδρος Φαν ντερ Μπέλεν ωστόσο στήριξε τον κ. Κουρτς, ενέκρινε την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και έκανε δεκτές τις υπόλοιπες παραιτήσεις.

Στον απόηχο του σκανδάλου, το Κόμμα των Ελευθέρων έχασε 2,5 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, αποσπώντας το 17,2% της λαϊκής ψήφου.
Πηγή: skai.gr