Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν για την έκρηξη του παγιδευμένου δέματος στη Λυόν

Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την έκρηξη ενός παγιδευμένου δέματος την περασμένη Παρασκευή στη Λιόν που προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 13 ανθρώπων.

Ένας άνδρας 24 ετών που φέρεται να είναι «ο δράστης» της επίθεσης συνελήφθη σήμερα στην πόλη αυτή της κεντροανατολικής Γαλλίας και τέθηκε υπό κράτηση, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού.

Ο ύποπτος συνελήφθη σε δρόμο, διευκρίνισε πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

«Παγιδευμένο δέμα στη #Λιόν : ένας ύποπτος μόλις συνελήφθη», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος χαιρέτισε «την κινητοποίηση» των δυνάμεων της τάξης.
Πριν από λίγο ο δήμαρχος της πόλης Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε τη σύλληψη και δεύτερου υπόπτου στο πλαίσιο της έρευνας για την έκρηξη παγιδευμένου δέματος στη Λιόν.

Η έκρηξη του δέματος μπροστά από έναν φούρνο σε πεζοδρομημένη και εμπορική αρτηρία στο κέντρο της Λιόν προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 13 ανθρώπων - εννέα γυναικών, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι δέκα ετών, και τεσσάρων ανδρών.

Οι εικόνες ενός υπόπτου που κυκλοφορούσε με ποδήλατο, με το πρόσωπο εν μέρει καλυμμένο δόθηκαν στη δημοσιότητα γρήγορα από τις αρχές ενώ βρέθηκε επίσης μη ταυτοποιημένο DNA.

Σύμφωνα με πηγή στην υπόθεση, υπάρχουν ισχυρές υποψίες πως το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν TATP (υπεροξείδιο της ακετόνης) σε μικρή ποσότητα. Οι τζιχαντιστές της 13ης Νοεμβρίου 2015 είχαν χρησιμοποιήσει αυτό το αυτοσχέδιο, πολύ ασταθές εκρηκτικό.

Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας του Παρισιού ανέλαβε την έρευνα το βράδυ της Παρασκευής.
Προχθές Σάββατο, ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ είχε πει πως «δεκάδες» μαρτυρίες βρίσκονταν «υπό επεξεργασία» στην προσπάθεια να ριχθεί φως στην επίθεση αυτή, για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.
Η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ είχε δηλώσει το βράδυ της Παρασκευής ότι ήταν πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική ενέργεια».
Από το 2015 ένα κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων χωρίς προηγούμενο σημειώθηκε στη Γαλλία προκαλώντας συνολικά τον θάνατο 251 ανθρώπων. Η πιο πρόσφατη προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων έξι στις 11 Δεκεμβρίου 2018 στο Στρασβούργο (βορειοανατολικά).


Πηγή: ΑΜΠΕ