Θρίαμβος Σάντσεθ στην Ισπανία, νίκη με αστερίσκους για Σαλβίνι στην Ιταλία

Βίοι αντίθετοι για Ισπανία και Ιταλία στις ευρωεκλογές.

Με την ενσωμάτωση στο 98% οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ αναδεικνύονται μακράν πρώτη δύναμη στην ιβηρική χώρα, ενώ αντίθετα στην Ιταλία τα exit polls θέλουν την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι να κυριαρχεί.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα οι Σοσιαλιστές είναι το μοναδικό κόμμα της παραδοσιακής κεντροαριστεράς που κερδίζει την πρώτη θέση σε εθνικό επίπεδο στις φετινές ευρωεκλογές, αποσπώντας 20 από τις 59 έδρες που αναλογούν στην Ισπανία.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα ακολουθεί με 12 ευρω-έδρες. Στην Ευρωβουλή εισέρχεται και το ακροδεξιό Vox, το οποίο όμως είχε χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Απριλίου, όταν κατέκτησε για πρώτη φορά θέσεις στο κοινοβούλιο.

Η νίκη του κ. Σάντσεθ έρχεται τέσσερις εβδομάδες μετά την επικράτησή του στις βουλευτικές κάλπες. Σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για νίκη των Σοσιαλιστών και στις σημερινές δημοτικές εκλογές δίνει στους Σοσιαλιστές νέα ώθηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Στον αντίποδα, στην Ιταλία, η ψήφος για την Λέγκα του κ. Σαλβίνι εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ του 26 και του 31%.

Πρόκειται για σημαντική βελτίωση συγκριτικά με τις εθνικές κάλπες του 2018, όταν η ακροδεξιά παράταξη μετρήθηκε στο 17%, και για «άλμα» σε σχέση με το 6,2% που είχε καταγράψει στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Οι σημερινές εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του κ. Σαλβίνι στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, εν πολλοίς σε βάρος του κυβερνητικού εταίρου του, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Τα exit polls δεν συνιστούν θρίαμβο ωστόσο για τον κ. Σαλβίνι, δεδομένου ότι οι στις αρχές του έτους οι δημοσκοπήσεις ήθελαν την Λέγκα να έχει δυναμική της τάξης του 37%.

Τα μαντάτα είναι ακόμα χειρότερα για τα Πέντε Αστέρια, που βρίσκονται μεταξύ 18,5 και 23% χάνοντας περίπου το ένα τρίτο της δύναμής τους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018.
Πηγή: skai.gr