Ευρωεκλογές: Ανατροπή στην Γερμανία, μικρή τιμωρία για ακροδεξιά σε Αυστρία

Ανατροπή του παραδοσιακού εκλογικού σκηνικού στην Γερμανία, μεγάλη άνοδο της κεντροδεξιάς στην Αυστρία και ισχυρή επίδοση της κεντροαριστεράς στην Ολλανδία καταδεικνύουν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Γηραιά Ήπειρο, στον απόηχο της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, οι γερμανοί ψηφοφόροι αναδεικνύουν τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ πρώτη δύναμη με 27,9%, που ωστόσο συνιστά απώλεια περίπου επτά μονάδων σε σχέση με το 2014.

Δεύτερο κόμμα είναι οι Πράσινοι, που επιβεβαιώνουν την δημοσκοπική δυναμική της τελευταίας διετίας και «προσπερνούν» τους Σοσιαλδημοκράτες ως κύρια δύναμη της αριστεράς και της οικολογίας.

Οι Πράσινοι εκτιμάται πως θα αποσπάσουν το 21,8% της ψήφου, υπερδιπλασιάζοντας το 10,7% που είχαν λάβει πριν από πέντε χρόνια. Αντίθετα, το SPD υπολογίζεται πως θα καταρρεύσει στο 15,6%, χάνοντας σχεδόν δώδεκα μονάδες.

Το ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική για την Γερμανία βελτιώνει το ποσοστό του, όπως αναμενόταν, «σκαρφαλώνοντας» στο 10,5% από το 7,1%. Εξακολουθεί ωστόσο να είναι καθαρά η τέταρτη δύναμη.

Στην Αυστρία
, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο για τις επαφές του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου ρωσικά συμφέροντα, οι πολίτες φαίνεται πως δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην δεξιά παράταξη του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ενόψει της αυριανής ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή, το Λαϊκό Κόμμα του κ. Κουρτς εκτιμάται πως θα κερδίσει το 34,5% – δηλαδή επτά μονάδες καλύτερα συγκριτικά με το 2014.

Οι ψηφοφόροι φαίνεται πως τιμώρησαν το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων για το σκάνδαλο, όμως η πτώση μετά βίας υπερβαίνει τις δύο μονάδες.

Ουσιαστικά χαμένη είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Σοσιαλδημοκράτες, που δεν κατάφεραν να πιστωθούν την κυβερνητική φθορά και χάνουν περισσότερο από μισή μονάδα.

Στον αντίποδα, στην Ολλανδία, οι παραδοσιακές δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς ανακάμπτουν και φαίνεται πως εμποδίζουν την άνοδο αντιευρωπαϊκών εθνικιστικών δυνάμεων.

Το Εργατικό Κόμμα προβλέπεται πως θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές, «παίρνοντας το αίμα του πίσω» για την συντριβή που υπέστη στις εθνικές εκλογές προ διετίας. Οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν το 18,1%, βελτιώνοντας την επίδοσή τους κατά σχεδόν πέντε μονάδες.

Πηγή δύναμης για την παράταξη φαίνεται πως ήταν η επιλογή του Εργατικού Φρανς Τίμερμανς ως υποψήφιου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Ακολουθεί το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 15%, που επίσης ενισχύει την θέση του κατά τρεις μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Το νεότευκτο αντι-ισλαμικό Φόρουμ για την Δημοκρατία, που υποστηρίζει έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ, πήγε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας.

Το FvD αποσπά το 11% της ψήφου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ το παραδοσιακό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς συρρικνώνεται στο 4,1%.
Πηγή: skai.gr