Κλείσιμο

Η Β. Μακεδονία προειδοποιεί την ΕΕ να μην μπλοκάρει τον ενταξιακό δρόμο

Προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως θα απολέσει επιρροή στα Βαλκάνια εάν δεν εγκρίνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας τον Ιούνιο. Παρά την προκαταρκτική θετική γνωμοδότηση χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν ακόμα ενστάσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, επικαλούμενες την μικρή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις για την θεμελίωση του κράτους δικαίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times» ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε πως θα είναι δύσκολο για τα κράτη των Βαλκανίων να εκλάβουν σοβαρά τις διακηρύξεις των Βρυξελλών για ενίσχυση των δεσμών τους με την περιοχή εάν δεν ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο μπλοκ.

Τόνισε πως τα Σκόπια έχουν καλό φάκελο που θα πρέπει να «αναγνωριστεί και επιβραβευθεί». «Διαφορετικά η επιρροή της ΕΕ καθίσταται αδύναμη», προσέθεσε με νόημα, την στιγμή που η Ρωσία, η Τουρκία αλλά και η Κίνα επιδιώκουν να ενισχύσουν την διείσδυση τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε πως τα Βαλκάνια αποτελούν πλέον «θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού». Προσέθεσε πως εάν η Ευρώπη «δεν μπορεί να κάνει την διαφορά στα Βαλκάνια, τότε είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα την κάνει κάπου αλλού».

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε πως δεν παραγνωρίζει τις επιφυλάξεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όμως πλέον η Βόρεια Μακεδονία έχει προοδεύσει πολύ ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να αγνοήσει τον φάκελό της.

Τόνισε ότι τα Σκόπια έχουν επιτελέσει μεγάλη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και σε άλλα μέτωπα μεταρρυθμίσεων, με συνέπεια να έχει κάνει «αναστροφή προς το καλύτερο».

Έλενα Παπαδημητρίου

Πηγή: skai.gr