KOΣΜΟΣ


Τερέζα Μέι: Η σύντομη θητεία, τα αρνητικά ρεκόρ και το Βrexit κληροδότημα

Η εφημερίδα Evening Standard υποστηρίζει ότι η ομιλία για την παραίτησή της υπέδειξε μία θητεία που θα ήταν ανθρώπινη, με κατανόηση της σύγχρονης Βρετανίας και σεβασμό στα επιτεύγματα των προκατόχων της και με ευθύτητα για τον συμβιβασμό που χρειάζεται εάν πρόκειται να προχωρήσουμε μπροστά σαν χώρα.

 
Ως μία από τις συντομότερες και λιγότερο επιτυχημένες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία της χώρας περιγράφει αυτή της Τερέζα Μέι, η εφημερίδα Evening Standard στο κύριο άρθρο της απογευματινής της έκδοσης. Η εφημερίδα, που εκδίδει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, των Τόρις, ο Τζορτζ Όσμπορν, τον οποίο είχε απομακρύνει η Τερέζα Μέι όταν ανέλαβε την εξουσία, δημοσιεύει φωτογραφία της δακρυσμένης πρωθυπουργού κατά την ανακοίνωση της αποχώρησής της, με τον τίτλο «Έκανα ότι μπορώ».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ομιλία για την παραίτησή της υπέδειξε μία θητεία που θα ήταν ανθρώπινη, με κατανόηση της σύγχρονης Βρετανίας και σεβασμό στα επιτεύγματα των προκατόχων της και με ευθύτητα για τον συμβιβασμό που χρειάζεται εάν πρόκειται να προχωρήσουμε μπροστά σαν χώρα. Δυστυχώς, επισημαίνει, λίγα από αυτά απέδειξε κατά την διάρκεια της θητείας της, με αποτέλεσμα ο κεντρικός στόχος που έθεσε στον εαυτό της - για την συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ - να φαίνεται λιγότερο σίγουρος από ότι την μέρα που ανέλαβε καθήκοντα στο Νο10, πριν τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας, η πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει την φήμη ότι καταφέρνει να επιβιώνει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, και παρ' όλο που η θητεία της είναι από τις μικρότερες, κατάφερε να μείνει στην εξουσία περισσότερο από τον Γκόρντον Μπράουν, τον χρόνο του οποίου θα ξεπεράσει στα τέλη Μαΐου (δύο χρόνια και 319 μέρες).

Υπενθυμίζουν επίσης, ότι ανέλαβε την πρωθυπουργία χωρίς εκλογές και ότι στη διάρκεια της ηγεσίας της είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στελεχών της κυβέρνησης της (πάνω από 35), περισσότερες από όσες είχαν μέσα σε δέκα χρόνια ο Τόνι Μπλερ και η Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπήρξαν δε, δύο περιπτώσεις υπουργών της που παραιτήθηκαν μέσε σε ένα 24ωρο, όπως αυτή του υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, μαζί με του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και αυτή του υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ράμπ, μαζί με της υπουργού Εργασίας, Έσθερ Μακβέι, οι οποίες ακολουθήθηκαν από παραιτήσεις υφυπουργών.

Η Τερέζα Μέι, ανάμεσα σε μία σειρά από ήττες, έχει στο ενεργητικό της το ρεκόρ καταψήφισης από το κοινοβούλιο της Συμφωνίας της για το Brexit, με διαφορά 230 ψήφων, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί και κατείχε μέχρι τότε η κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών, του Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ.

Μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ετοιμότητα να την διαδεχτούν στην ηγεσία των Συντηρητικών τουλάχιστον 16 επίδοξοι υποψήφιοι, εκ των οποίων έχουν ανακοινώσει δημόσια μόνο οι Μπόρις Τζόνσον, Έσθερ Μακβέι, Ντόμινικ Ραμπ, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ, η παραιτηθείσα επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων, 'Αντρεα Λίντσομ, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ και ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπράντι.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Conservative Home, ανάμεσα σε 1.120 μέλη του κόμματος, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται η δημοφιλέστερη επιλογή, λαμβάνοντας ποσοστό 32,4%, κατά πολύ πιο μπροστά από τον δεύτερο Ντομινίκ Ράαμπ με 14,7%, τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ με 8,4%, τον Τζέρεμι Χαντ με 6,5%, τον υπουργό Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ με 4,7%, τον Ρόρι Στιούαρτ με 3%, την υφυπουργό Οικονομικών Λιζ Τρους με 2,8%, τον επικεφαλής του ERG Τζεϊκομπ Ρις Μογκ με 2,6% κ.α.

Πάντως, ο βετεράνος πολιτικός, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, που εκλέγεται συνεχόμενα από το 1970 και κατέχει τον τίτλο του Πατέρα της Βουλής των Κοινοτήτων, Κεν Κλαρκ, σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, αρνήθηκε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι το απόλυτο φαβορί και σίγουρος νικητής για την ηγεσία του κόμματος, αλλά παραδέχτηκε ότι το Συντηρητικό κόμμα έχει μπροστά του μερικές χαοτικές εβδομάδες, αναφερόμενος στον αγώνα της διαδοχής. Είπε ότι τελικά η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του, ERG, κατάφερε αυτό που προσπαθούσε τους τελευταίους μήνες, να απομακρύνει την πρωθυπουργό, αλλά η ενότητα του κόμματος παραμένει ένα ζητούμενο. «Φαντάζονται ότι το κόμμα τώρα θα ενωθεί πίσω από έναν από αυτούς που μοιάζει περισσότερο με τον Νάιτζελ Φαράτζ. Δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι» είπε.

Ο επόμενος πρωθυπουργός, θα κληρονομήσει το φορτίο του Brexit. Η Τερέζα Μέι επιμένει ότι το κοινοβούλιο μπορεί να εμποδίσει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αλλά σύμφωνα με το think tank Ινστιτούτο για την Διακυβέρνηση (IfG) οι βουλευτές δε διαθέτουν πλέον κάποια από τις μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να εμποδίσουν κάτι τέτοιο και ότι θα πρέπει να αγωνιστούν κυρίως με πολιτικές πιέσεις για να σταματήσουν έναν/μία πρωθυπουργό που θα έχει στόχο την άτακτη αποχώρηση.

Σύμφωνα με την αναλύτρια του IfG, Μάντι Θίμοντ, η μόνη προφανής οδός είναι η πρόταση μομφής, αλλά αυτό θα είναι μεγάλο ρίσκο για τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος. Επίσης, επισημαίνει ότι ο επόμενος πρωθυπουργός που θα επιδιώξει το Brexit χωρίς συμφωνία, θα αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση εντός και εκτός κοινοβουλίου για να αλλάξει δρόμο και πάντως θα πρέπει να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο χωρίς συμφωνία.
 
Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ απειλεί με «στοχευμένα μέτρα» την Τουρκία
Απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έκανε ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του...
20.06.2019, 23:25
Παιχνίδι κατασκόπων: Αμερικανός συλληφθείς σε Μόσχα καλεί Τραμπ να παρέμβει
Ο Αμερικανοβρετανός Πολ Γουίλαν, ο οποίος συνελήφθη στη Μόσχα στα τέλη Δεκεμβρίου και κατηγορείται για...
20.06.2019, 21:19
Τζόνσον ή Χαντ ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
Στα χέρια των μελών του Συντηρητικού κόμματος πλέον η επιλογή του διαδόχου της Τερέζα Μέι. Στα τέλη Ιουλίου...
20.06.2019, 21:10
Είκοσι χρόνια φυλακή για την Μήδεια που είχε σκοτώσει πέντε παιδιά της
Η 55χρονη είχε καταφέρει να κρύψει τις εγκυμοσύνες της και σκότωνε τα παιδιά μετά την γέννα.
20.06.2019, 21:02
Τραμπ: Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος, αλλά ίσως ήταν πράγματι λάθος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν διευκρινίζει πώς προτίθεται να αντιδράσει στην κατάρριψη αμερικανικού στρατιωτικού...
20.06.2019, 17:44
Προτροπή για εκλογές ή νέο δημοψήφισμα από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ θα πει το βράδυ σε ομιλία του σε κορυφαίους επαγγελματίες...
20.06.2019, 16:39
Ο Ερντογάν αψηφά τις ΗΠΑ: Δεν βλέπω κυρώσεις, κλεισμένη συμφωνία οι S-400
«Στο τέλος της ημέρας η Τουρκία δεν είναι οποιαδήποτε χώρα», διαμήνυσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και...
20.06.2019, 16:12
Τζόνσον, Γκόουβ και Χαντ στην επόμενη ψηφοφορία για το διάδοχο της Μέι
Ο Μπόρις Τζόνσον βγήκε πάλι πρώτος, αυτή τη φορά με 157 ψήφους, δηλαδή με τη στήριξη περισσότερων εκ των...
20.06.2019, 15:55
Ντονμέζ: Ανοιχτά της Αμμοχώστου και της Καρπασίας η γεώτρηση του Γιαβούζ
Η περιοχή έχει «παραχωρηθεί» από το ψευδοκράτος.
20.06.2019, 15:42
ΗΠΑ: Απρόκλητη επίθεση από το Ιράν η κατάρριψη του drone
Το drone πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο, τονίζουν οι ΗΠΑ, καθώς αυξάνεται η ένταση στην Μέση Ανατολή.
20.06.2019, 15:24

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »