Σκληρή γραμμή έναντι της ΕΕ για Brexit ζητά ο Τζόνσον μετά το τέλος της Μέι

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για τους όρους εξόδου προκειμένου να αναγκάσει τους εταίρους σε υποχωρήσεις, διαμήνυσε ο Συντηρητικός βουλευτής και επίδοξος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στον απόηχο της παραίτησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία», είπε κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στην Ελβετία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Τζόνσον υποστήριξε πως θέλει ορθολογική έξοδο, όμως διευκρίνισε πως με σκληρή διαπραγματευτική γραμμή το Λονδίνο μπορεί να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατές παραχωρήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους.

Το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές πως δεν θα δεχτεί οιαδήποτε τροποποίηση της συνομολογημένης συμφωνίας εξόδου παρά την παραίτηση Μέι.

«Ο δρόμος για να αποσπάσουμε μία καλή συμφωνία είναι να προετοιμαστούμε για μία μη συμφωνία», είπε ο κ. Τζόνσον, που είναι ο επικρατέστερος πιθανός διάδοχος της κ. Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο κ. Τζόνσον πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit πριν το δημοψήφισμα του 2016 και θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους ευρωσκεπτικιστές και δελφίνους της κ. Μέι.

Ο νέος πρωθυπουργός θα εκλεγεί από 120.000 μέλη των Συντηρητικών αφότου η Κοινοβουλευτική Ομάδα επιλέξει, σε αλλεπάλληλους εκλογικούς γύρους, τους δύο τελικούς υποψήφιους από τους περίπου 17 που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την θέση.

Ο όνομα του διαδόχου της κ. Μέι αναμένεται να γίνει γνωστό στα τέλη Ιουλίου, πριν την θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Αυτό σημαίνει πως η νέα κυβέρνηση θα έχει περιθώριο περίπου τριών μηνών για να διαβουλευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους, καθότι με τα σημερινά δεδομένα το Brexit είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 31 Οκτωβρίου.

Θεωρητικά οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών μπορούν να εξετάσουν νέα, τρίτη μετάθεση της ενεργοποίησης του Brexit, αν και αρκετοί φαντάζουν φοβούνται πως αυτό απλά παρατείνει την διαδικασία εξόδου άνευ οφέλους.

Έλενα Παπαδημητρίου

Πηγή: skai.gr